Átadták a Lánchidat, de autók és gyalogosok még nem közlekedhetnek rajta

A cikk angol nyelvű változata: The Chain Bridge has been handed over, but cars and pedestrians cannot drive over it yet

2022. december 17. 11:00

December 16-tól szabad az út a Lánchídon a BKK járataival, a taxival, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők előtt. A gyalogosok előtt a tervek szerint 2023 őszén nyitják meg a hidat.

Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat – írja az MTI. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt. Karácsony Gergely bejelentette, hogy a híd végső forgalmi rendjéről a budapestiekkel együtt kívánnak dönteni, „valódi közéleti viták lefolytatása után”.

A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az eseményen bejelentette, hogy a híd végső forgalmi rendjéről a budapestiekkel együtt kívánnak dönteni, valódi közéleti viták lefolytatása után.

Az MTI híre szerint Karácsony Gergely az átadáson azt mondta: a híd egy olyan korszakban született, amikor Magyarország egyszerre képviselte a haza és a haladás ügyét, és amikor nem volt kérdés, hogy „Magyarország vagy Európa, hiszen világos volt, hogy Magyarország és Európa”.  Közölte: abban bíznak, hogy Magyarország újra ilyen hely lehet. Hozzátette: a Lánchíd legyen híd jelen és jövő között, és ne csak Budát és Pestet kösse össze, hanem a megosztott és szétszabdalt országot is – írja az MTI

A főpolgármester köszönetet mondott az építőknek, a tervezőknek, a BKK-nak a munkájukért, illetve a budapestieknek az elmúlt 18 hónapban és az azt megelőző, várakozással teli 20 évben tanúsított türelemért.

Arról is szólt, hogy a kormányzat képviselőit is hívták a rendezvényre, ám nem tudtak eljönni. A főpolgármester megköszönte a kormánynak is a munkát, közölte: egy ilyen közös sikerből, mint a Lánchíd felújítása, a kormánynak is részesednie kell.

Sal László, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a szerződésben foglalt határidő előtt öt nappal át tudják adni az ideiglenes forgalomnak a Lánchidat. Ugyanakkor a 80 százalékban kész rekonstrukciós munkálatok a járdarészeken folytatódnak, ezért a gyalogosok csak a jövő nyár végétől vehetik birtokba a hidat. Közlése szerint végig érezték a beruházás presztízsét, és ennek megfelelően végezték a munkát.

A legnagyobb kihívást – folytatta – az elöregedett vasbeton pálya cseréje jelentette. A szerkezet elbontása után mintegy 900 tonnányi acélpályát építettek be, továbbá 20 tonnányi acélszerkezettel erősítették meg a hidat, restaurálták a kőfelületeket, a láncot pedig új korrózióvédő bevonattal látták el.

A gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják a hidat (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója közölte, hogy pontosan 548 nappal a tavaly júniusi teljes lezárás után, időre és az előre meghatározott költségkereteket betartva átadhatják az ideiglenes forgalomnak az útpályát. Az ideiglenes üzem egyben lehetőséget nyújt a közösségi közlekedési, illetve a mikromobilitási eszközök prioritásának kipróbálására – mondta a cégvezető.

A BKK azt is közölte, hogy a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azok számára, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel utaznak. A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 első fél évében születik döntés a budapestiek véleményének kikérésével.
Vagyis a fővárosiak, féléves tesztidőszak után, megalapozottan határozhatnak arról, mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben – írja az MTI a BKK közleménye alapján.

Mint a Pestbuda cikkeiben korábban megírtuk: a Lánchíd felújítását az előző városvezetés készítette elő, a szükséges pénzt is elkülönítették, ám a 2019-ben megválasztott új közgyűlés és új városvezetés leállíttatta a programot, és úgy döntött, csökkentett műszaki tartalommal valósítja azt meg. Az Alagút felújítása és az egyéb kapcsolódó beruházások kikerültek a programból. 

Az újragondolás jelentős csúszás okozott a felújítás tényleges megkezdésében, amely így csak 2021-ben indulhatott meg.

Forrás: MTI, Pestbuda.hu

Nyitókép: Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat (Fotó: BKK)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"Sal László, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a szerződésben foglalt határidő előtt öt nappal át tudják adni az ideiglenes forgalomnak a Lánchidat"
Csodálatos! Azt nem hangsúlyozza a tisztelt vezérigazgató úr, hogy 1 évvel később adták át, és még mindig nincs kész? De legalább 5 milliárddal drágább lett.


Végül az Alagút felújítása miért került ki a projektből? Állítólag meg volt rá az elkülönített fedezet. Erről sem esik sok szó.
https://www.origo.hu/itthon/20..

Válaszok:
Sándor | 2023. január 1. 11:41

Az alagút mindig mostohagyerek volt. De az tény, hogy az eredeti terv elvetése csakis a főpolgármester bűne, mert kész terveket és szerződéseket vett át, reális ajánlatokkal. Amit karácsonyék művelnek itt, szerződések felrúgása, megdrágított építések a haverokkal kimerítik a Btk paragrafusait. Arról nem is szólva, hogy egy szerződés felmondása is jelentős pénzeket visz el.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó