Április 1-től, szombattól újra járnak a 60-es jelzésű fogaskerekű vasút szerelvényei a Városmajor és Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomások között – írja honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A vasútvonalon az elmúlt hónapokban téli üzemszünet volt érvényben. Ennek ideje alatt több százméternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be Orgonás megállóhelynél.

A BKK közlése szerint az elmúlt hónapokban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, amelyek nélkülözhetetlenek a fogaskerekű üzembiztos működéséhez. Az elvégzett munkáknak köszönhetően a korábbinál csendesebben közlekedhetnek a szerelvények. 

Az üzemszünet alatt egy szakaszon felújították a  fogaskerekű pályáját, hogy csendesebben tudjanak közlekedni a szerelvények (Fotó: BKK)

Hétköznap a korábbi menetrend szerint jár majd a fogaskerekű, emellett kora reggel és késő éjszaka továbbra is megmarad a tavaly bevezetett és bevált TELEfogas rendszer. A BKK szerint ennek köszönhetően jelentős energiamennyiséget lehet megtakarítani, valamint csökkent a környék zajterhelése is, ugyanis csak akkor indul el a fogaskerekű az említett időszakokban, ha az ügyfelek előzetesen jelzik utazási szándékukat. Ráadásul ebben az esetben a fogaskerekű csak addig a megállóig közlekedik, ameddig vagy ahonnan az igénylő utazni szeretne, nem megy végig a vonalon. Emiatt kevesebb az utasok nélkül közlekedő szerelvény, amelyek így nem zavarják a vonal mellett élőket a hajnali és a késő esti órákban. 

Közlik azt is, hogy hétvégén napközben 15 percenként járnak majd a szerelvények a Városmajor és a Széchenyi-hegy között, de ha a nagyobb forgalom indokolja, akkor a BKK sűríti majd a járatot. Hétvégén és ünnepnapokon reggel fél nyolcig, illetve este 10 óra után a szerelvények csak előzetes igénybejelentés esetén közlekednek. További részletek a TELEfogasról a BKK oldalán olvashatók. A 60-as fogaskerekű április 1-től érvényes menetrendje a BKK oldalán érhető el.

Az idei évre meglepetéssel is készülnek a fogaskerekű dolgozói: 2023-ban várhatóan több alkalommal is közlekedni fog a nyitott nosztalgiaszerelvény az ország egyetlen működő fogaskerekű vasútvonalán.

Forrás: Budapesti Közlekedési Központ 

Nyitókép: Fogaskerekű szerelvény érkezik a Széchenyi hegy végállomásra, miután a téli üzemszünet után újra jár fogaskerekű vasút 2023. április 1-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

KORÁBBI CIKKEK:

Nem szüntetik meg a fogaskerekűt

Egész télre leállítják a fogaskerekűt, a magas energiaárakra hivatkozva