A Gyermekvasút építését 75 éve, 1948. április 11-én kezdték meg. Az első szakasz indulóállomásán, Széchenyihegyen ünnepséggel emlékeztek az évfordulóra, emléktáblát avattak az állomásépület főbejáratánál. A szervezők egész nap izgalmas programokkal várják a családokat, illetve az egykori kisvasutasokat – olvasható a MÁV lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Résztvevők a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapi ünnepségén 2023. április 11-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A budapesti Úttörővasút első, 3 kilométeres szakaszát 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi-hegyen a Hegyhát út és Golfpálya út találkozásánál. Az első vonalrészen megépült a Széchenyi-hegy végállomás, Normafa megállóhely, Csillebérc (Úttörőváros) és Virágvölgy (Előre) állomás, a vonatforgalom 1948. július 31-én indult meg. Az építkezés további két szakasszal folytatódott, a teljes vonalat 1950. augusztus 20-án adták át Hűvösvölgyben. Az Úttörővasút-Gyermekvasút 75 éves fennállása alatt mintegy 16 ezren szolgáltak kisvasutasként a vonalon.

A keddi egész napos rendezvényen 16 óráig járműbemutatókkal, kézműves-foglalkozásokkal, megemlékezésekkel készültek, fellépett az egykori úttörővasutasokból és jelenlegi gyermekvasutasokból álló fúvószenekar, és újra összeállt a hajdani énekkar is. Kiállítottak egy, a kisvasúttal egyidős MÁVAG Tr5-ös nosztalgiabuszt is. Délelőtt fél 11-kor Kerekes József Jászai Mari-díjas színművész, hajdani úttörővasutas indította el személyvonatot.

A felújított, Lajos bácsi névre keresztelt gőzmozdony (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Széchenyihegy állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékeiből nyílt időszakos kiállítás. A nosztalgia-motorvonat szerelvényének két, ritkán látott járművébe, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba is felszállhatnak az érdeklődők. A kiállítás az évforduló évében többször is látogatható lesz – a Gyermekvasút honlapján előre meghirdetett napokon.

 A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 75. születésnapja alkalmából rendezett alkalmi kiállítás (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az elkészült szakasz 1948-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 5422) 

A MÁV azt is közölte, hogy április 11-től alkalmi kedvezményt is bevezetnek: a kisvasút első szakaszának építési időszakára emlékezve július 31-ig ismét gyereknek érezhetik magukat az egykor a vonalon szolgáló úttörő- és gyermekvasutasok: saját régi kisvasutas-igazolványukat vagy ellenőrzőkönyvüket felmutatva gyermekjegy váltására jogosultak.

Forrás: MÁV

Nyitókép: A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a 75. születésnapi ünnepségén 2023. április 11-én (Fotó: MÁV)