A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalát mostantól Jankovics Marcell emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája díszíti – olvasható az NKA lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Az idén 30 éves Nemzeti Kulturális Alap életének meghatározó szereplője volt a tavaly májusban elhunyt Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnöke, a nemzet művésze. Kétszer töltötte be az Alap elnöki pozícióját (1998–2002, 2010–2011), mely időszak alatt számos maradandó intézkedésével és az általa megalkotott életfamotívumot ábrázoló logóval az intézményt a kultúratámogatás egyik legjelentősebb pontjává tette – derül ki a sajtóközleményből.

A Nemzeti Kulturális Alap egykori elnöke tiszteletére és emlékére 2023 januárjától ismét a nevéhez fűződő logót használja a szervezet, májustól pedig falfestmény formájában a gazdag életművének egyik emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia alakja elevenedik meg a Gyulai Pál utca 13. szám alatti székház udvari homlokzatán.

Jankovics Marcell gazdag életművének egyik emblematikus mesefigurája, a Fehérlófia alakja jelenik meg a Gyulai Pál utca 13. szám alatti székház udvari homlokzatán (Fotó: NKA)

A városképet is meghatározó falfestményen a sétáló Fehérlófia, másik nevén Fanyűvő egy modern város fekete színű sziluettjének hátteréből tekint le a járókelőkre. Az egész alakos hős karaktere arany- és narancssárga színekben ragyogó arcával és lángoló hajkoronájával a Napot szimbolizálva utal a film utolsó jelenetének sugallatára.

Szentmártoni János a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy Jankovics Marcell élete bizonyosság volt arra, hogy a művészetnek, a művésznek nemzetépítő küldetése és tudatformáló ereje van – monumentális életművének megismertetése és ápolása pedig nemes küldetésünk és kötelességünk.

Jankovics Marcellnak a kultúra gazdagítása mellett a kultúra támogatása is szívügye volt. Kötelességünknek éreztük ezért, hogy szimbolikus alkotásait és ezeknek hordozott üzeneteit életben tartva azokat az NKA szimbólumává tegyük. Ezért választottuk a művész által megalkotott életfát ismét a Nemzeti Kulturális Alap címeréül, s így valósult meg a Fehérlófia összetett karakterét ábrázoló emlékfal is – fogalmazott Bús Balázs, az NKA alelnöke.

 Bús Balázs, az NKA alelnöke a Jankovics Marcell-emlékfal átadásán (Fotó: NKA)

Kifejtette, az életfa a kultúra jövőjének és így az NKA missziójának is a jelképévé vált. Az NKA egybeforrt az ősi jelképpel, amit a szervezet támogatáspolitikája is tükröz, ahol a fa gyökérzete maga a Nemzeti Kulturális Alap, amely táplálja a kultúra egészét. Ahhoz, hogy erős és ellenálló kultúrrendszerünk, ha tetszik kikezdhetetlen kulturális immunrendszerünk legyen, a gyökérzetnek folyamatosan erősödnie kell, ez szavatolja ugyanis az egyre inkább teret nyerő woke és cancel kultúrában a kulturális kihívásokkal szembeni védelmet. Végül kiemelte: a Nemzeti Kulturális Alap a magyar kultúra meghatározó szereplője, és mint ilyen az az intézmény, amelyre hosszútávon szükség lesz.  

Megtisztelő volt ezt a csapatmunkát összefogni és lebonyolítani – tudatta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára –, ugyanis amellett, hogy Budapest egy fontos műemlékének tűzfala újulhatott meg a falfestés előtt, az úttörő és újító művész, Jankovics Marcell életműve minden grafikával és innovációval foglalkozó ember számára példaértékű, amelyhez ezzel a projekttel talán valamennyit mi is hozzátehettünk.  

Az animációs film egyedi képi világát idéző falfestmény tervét az Advertisz Reklám Iroda – Stúdió Kft. rajzolta meg és a Színes Város Csoport festette mementóként az épület tűzfalára. A projekt a Nemzeti Kulturális Alap Összművészeti Programok Kollégiumának támogatásával valósulhatott meg.

Forrás: Nemzeti Kulturális Alap

Nyitókép: Jankovics Marcell mesefigurája, a Fehérlófia színes grafikája a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) székházának tűzfalán az emlékfal felavatásának napján, 2023. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)