A Honvédelmi Minisztérium (HM) fokozatosan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költözteti a minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit. A HM az MTI-hez június 12-én eljuttatott közleményében azt írta: minden ország szuverenitásának egyik legfőbb jelképe és biztosítéka az önálló haderő. A mai Magyar Honvédség jogelődjének tekintett 1848–49-es honvédhadsereg és az azt irányító minisztérium egyszerre volt ilyen jelkép és az önálló államiság megtestesítője.

Emlékeztettek: az 1867-es kiegyezéssel megszülető Magyar Honvédség vezetésére önálló minisztérium alakult, amelyet a budai Várban helyeztek el. A budai várnegyed – írták – a magyar történelem, kultúra és az államélet „ikonikus helye”. A honvédség vezetésének idetelepítése jól mutatta a magyar fegyveres erő iránti általános megbecsülést – tették hozzá.

A Kapisztrán ( volt Nándor) tér, Nándor laktanya (ma Hadtörténeti Múzeum) 1900-ban, a bal oldali épületszárny a Tóth Árpád sétányra ( volt Bástya sétányra) néz (Fotó: Fortepan/Képszám: 82534)

A közlemény szerint az elmúlt évtizedekben nemcsak a Magyar Honvédség, hanem a HM struktúrája is – mind szerkezeti, mind fizikai értelemben – „olyan állapotban rekedt meg, ami nem tette lehetővé a jelenkor kihívásainak és feladatainak megfelelő környezet kialakítását”.

Hangsúlyozták: az ötödik Orbán-kormány, valamint a korábban megkezdett honvédelmi és haderőreform azonban minden eddiginél nagyobb figyelmet szentel a Magyarországot és a magyar embereket megfelelő erővel megvédeni képes, a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatokat magas színvonalon ellátó haderő kialakítására.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületébe költözik a Honvédelmi Minisztérium (Fotó: Google Térkép)

A haderő katonaszakmai vezetését végző Honvéd Vezérkar mellett a HM végzi a polgári irányítást, a honvédelemhez kapcsolódó, valamint a szövetségesi rendszerekből adódó állami vezetői feladatokat, ez Magyarországon és a nemzetközi színtéren egyaránt nagy figyelmet kap – tették hozzá.

E feladat méltó és megfelelő környezetben történő ellátásáért a HM fokozatosan a Hadtörténeti Intézet és Múzeum korábbi, Kapisztrán téri épületébe költözteti a minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit – tudatták.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye a modern kiállítótérré alakított Bálnában, illetve „a magyar történelem egyik legjelentősebb központjában”, Székesfehérváron kap méltó helyet. A Hadtörténelmi Levéltár a továbbiakban is változatlanul, eredeti helyén működik – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Nyitókép: A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum egykori épülete a Várban (Fotó: militaria.hu)