A Múzeumok éjszakáján, június 24-én nyílik meg a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új kiállítása, amely a városegyesítés 150. évfordulója alkalmából Budapest közlekedéstörténetét mutatja be – derül ki a BKV honlapjáról. 

A tárlaton a látogatók a főváros közlekedésének kialakulását és hőskorát is megismerhetik. Megtudhatják többek között, mióta működik a fogaskerekű vasút, mikor állt munkába az első női kalauz, mikor vezették be a térképes átszállójegyeket, mikor kezdődött az M2 metró építése, mikor jelentek meg a Combinók a 4-es és 6-os villamos vonalán, és mikor álltak forgalomba az első hibrid üzemű autóbuszok. 

Az egyik kiállított kocsi (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az állandó kiállítás is megtekinthető (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A múzeum állandó kiállítása is megtekinthető, amelyet – mint fogalmaznak – autentikus környezetben, egy régi alagútszakaszban alakították ki. A muzeális járművek mellett a látogatók tárgyi emlékek, eredeti dokumentumok, tervrajzok, térképek, fotók és modellek segítségével ismerhetik meg az 1896 óta működő MillFAV, vagyis a kisföldalatti történetét.

A Múzeumok Éjszakáján éjfélig várja a látogatókat a BKV Földalatti Vasúti Múzeuma. A belépő már kapható, a karszalaggal a Múzeumok éjszakája programhoz csatlakozó valamennyi budapesti múzeum és kulturális intézmény látogatható június 24-én éjszaka. A Földalatti Vasúti Múzeum címe: Budapest, Deák tér, aluljáró.

Forrás: BKV

Nyitókép: A Földalatti Vasúti Múzeum a kontinens első kisföldalattijának állít emléket (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

KORÁBBI CIKK:

Negyvenöt éve a föld alatt – A kisföldalattinak állít emléket a Deák téri múzeum