Június 23-án új kiállítást nyílt a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, melynek idén is a szemléletformálás, a tudomány és a technikatörténet vívmányainak élményközpontú bemutatása a célja. Az október 23-áig látható Bringára váltva című időszaki kiállítás egyedi megközelítésben mutatja be a kerékpározás történetét, fejlődését és társadalmi vonatkozásait. A Bringára váltva megtekinthető lesz június 24-én a Múzeumok éjszakáján is – olvasható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) lapunkhoz is eljuttatott közleményében.

A kerékpáros történelem legrégibb „retró” és legújabb csúcskategóriás darabjait is lehet látni a tárlaton (Fotó: Szikora Zsombor/MMKM)

A tárlat több mint száz kerékpáron keresztül mutatja be az egyre népszerűbb jármű térhódítását itthon és külföldön. Betekintést ad a kerékpárversenyzők sporttevékenységébe, különböző élethelyzetekbe, megismerteti a látogatót a kerékpáros történelem legrégibb „retró” és legújabb csúcskategóriás darabjaival.

A tárlat ízelítőt ad a hazai tókerülő kerékpárutakról és a világkörüli kerékpáros expedíciókról is. A kerékpáros sportolók és versenyzők is igazi kuriózumokat láthatnak: magángyűjtemények legjobbjait, például egy eredeti Favoritot 1959-ből, egy Rappa hajtóműváltós kerékpárt 1935-ből. Találkozhatnak a Specialized S-Works Tarmac országúti kerékpárral vagy az  egyedi építésű Dózsával is. Mindemellett a tárlat bajnokok mezeit, díjait és trófeáit is bemutatja, és a Tour de Hongrie, a Tour de France vagy Giro d’Italia sem marad ki a kerékpáros kiállításból.

Különleges kerékpárokat is bemutatnak, több nagy kerekű velocipéd is megtekinthető (Fotó: Szikora Zsombor/MMKM)

A kiállítás különleges kerékpárokat is bemutat: az 1860-as évekből fennmaradt Michaux pedálhajtású kerékpár mellett több nagy kerekű velocipéd is szemügyre vehető. Találkozhatunk egy olyan járművel is, amelyet egy vízvezeték-szerelő mester alakított át, hogy nagyobb rakományok szállítására is alkalmas legyen, továbbá egy áruszállító triciklivel is, melyen szintén speciális kialakítást figyelhetünk meg.

Megtekinthető az 1950-es évek jellegzetes Robusta férfikerékpárja, melyet az angol Philips mintájára gyártottak közel 30 éven keresztül. Szerepel a kiállított darabok között a Weiss Manfréd által gyártott Pálma is, amelynek alkatrészei még egyeznek a liszenctípus jellemzőivel – rendkívül egyedi példány hazánkban. A Félegyházi összecsukható kerékpár ugyancsak különleges darabja gyűjteménynek, melyet az 1970-es évek elején készített alkotója diplomamunkaként, valószínűleg a Csepeli Kerékpárgyár Camping típusai által inspirálva.

A Közlekedési Múzeum minden korcsoportot vár​ (Fotó: Szikora Zsombor/MMKM)

A közleményből kiderül, hogy a  Bringára váltva kiállításhoz tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok, múzeumi órák, foglalkozások és speciális programok is kapcsolódnak, amelyek óvodás, általános és középiskolás csoportok, az egész család vagy felnőttközösségek számára is tartalmas, élményközpontú időtöltést biztosítanak.

A Neumann János-emlékév kapcsán rendhagyó programokkal készülnek a szervezők, ahol interaktív módon mutatják be a hétköznapi matematika világát. A látogatók különleges utazáson vehetnek részt, amely Neumann János világába kalauzolja az érdeklődőket. Mindeközben megismerhetik, milyen hatással van az informatika világa a modern kerékpárok tervezésére, átfogó képet kaphatnak Neumann jelenünkre gyakorolt hatásáról.

A Múzeumok éjszakáján nosztalgiavillamossal is utazhatunk. Az Északi Járműjavítóba egy különleges F1A típusú nosztalgiavillamossal is érkezhetnek a látogatók, amely egész éjjel a Festetics utca és az Északi Járműjavító között menetrend szerint közlekedik a BKK jóvoltából. A villamoson külön díjszabású érvényes jeggyel lehet utazni, melyet a villamoson lehet megvásárolni, vagy elővételben a BKK ügyfélszolgálati irodáiban.

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Nyitókép: A kerékpározás fejlődését mutatja be a Közlekedési Múzeum új kiállítása (Fotó: Szikora Zsombor/MMKM)