Nyilvános, elektronikus árverésen adja el a Lánchíd 14 kandeláberét a Fővárosi Önkormányzat. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. honlapján közzétett hirdetmény a főváros ingó vagyonaként, az Ingóság menüpont alatt árusítja a feltehetően a mostani felújításkor leszerelt lámpatesteket. A kandeláberekről fotókat is közzétettek, így az érdeklődők láthatják, melyik kandelábert hány forintért tudják megvásárolni.

A Lánchíd árverésre bocsátott kandeláberei, talapzatunkon a koronás magyar címerrel (Fotó: bfvk.hu)

A hirdetményt „Eladó 14 db Széchenyi Lánchíd kandeláber” címmel tették közzé, a felhívásban csupán annyi olvasható, hogy az árverés tárgya „Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonát képező összesen 14 db Széchenyi Lánchíd kandeláber”, amelyeket Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság nyilvános, egyfordulós elektronikus árverés útján értékesít elektronikus árverésen.

A felhívásból nem derül ki, hogy a Budapest jelképének számító Lánchíd most árusított kandeláberei mikor készültek, ki és mikor végezte az értékbecslést, mint ahogy az sem, hogy közgyűjteménybe, netán a Közlekedési Múzeumba vagy a főváros múltjának megörökítéséért felelős Budapesti Történeti Múzeumba kerül-e belőlük.

A kandelábereken látható számok alapján lehet azonosítani, melyik kandelábert mennyiért hirdette meg a főváros (Fotó: bfvk.hu)

A mellékelt fotókról, amiket közzétettek, sok minden kiderül: a kandeláberek raklapokon láthatók a szabad ég alatt, egy füves területen, feltehetően egy telephelyen, amelyet dróthálós kerítés vesz körbe, a kandeláberek hátterében családi házak is feltűnnek.

Magukon a kandelábereken számokat helyeztek el 1-től 14-ig, a felhívásból kiderül, hogy ezek a „tételszámok”, a 14 kandeláber árát egyenként sorolja fel a hirdetmény. A legdrágább az 1. számot viseli, ez a legszebb, legteljesebb az összes közül, hosszú kandeláber, a lámpatest, az oszlop és a talapzat is viszonylag jó állapotban van, ennek induló ára az árverésen 1,1 millió forint + áfa.

A telephely, ahol az árverezési tételeket, azaz a Lánchíd kandelábereit tárolják az eladás előtt (Fotó: bfvk.hu)

Ezenkívül még öt hosszú kandeláber van az eladandó árucikkek között, ezeknek is van talapzatuk, de díszítésük hiányos, megkopott, ezért valamivel olcsóbbak: ezek 990 ezer + áfa kikiáltási áron szerepelnek a listán.

Nyolc rövid kandeláber vár árverési vevőre a hirdetmény szerint, ezeknek nincs talapzatuk, a jó állapotúak 750 forint plusz áfa induló áron szerepelnek, a díszítéshiányosak pedig 675 ezer forint + áfa ártól indulnak.

Egyéb információ nem derül ki a hirdetményből, csak annyit tudhatunk meg, hogy az árverési dokumentációt előre egyeztetett időpontban lehet átvenni a Fővárosi Vagyonkezelő székhelyén, az I. kerületi Attila úton. Maga az árverés 2023. augusztus 14-én lesz, de azon csak az vehet részt, aki előzetesen átveszi, majd beadja az árverési dokumentációt, és befizeti a 200 000 forintos árverési biztosítékot.

Forrás: Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt., Pestbuda

Nyitókép: Árverésen adja el a Fővárosi Önkormányzat a Lánchíd kandelábereit (Fotó: bfvk.hu)