A Magyar Építészeti Központ és Múzeum közös háza lesz az építészeknek, és remélhetőleg hamar kulturális irányítótoronnyá tud válni – fogalmazott Lánszki Regő országos főépítész, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára, a bírálóbizottság társelnöke az építészeti intézmény tervezésére kiírt pályázat eredményhirdetésén – olvasható az MTI hírében.

A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen december 11-én Lánszki Regő kiemelte: a létrejövő kulturális tér bemutatja a magyar építészet egyedülálló, a mai napig érvényes örökségét, teret nyújt a jelen építészeinek találkozóhelyként és konferenciák helyszíneként, valamint lehetőséget nyújt a jövő építészeinek, hogy tanuljanak, inspirálódjanak.

„A magyar építészetnek mindenekelőtt minőséget kell képviselnie” – hangsúlyozta az államtitkár. A reformkor jelszava a haza és haladás volt, a reménybeli építészeti reformkoré pedig a tradíció és innováció lesz – mondta. Az Építészeti Központ lehetőséget fog adni arra, hogy megtaláljuk azt a kortárs, a nemzetközi irányokra reagáló, de mégis egyedi stílust, amely ki tud fejezni minket, amely nemcsak a művészeknek, de honfitársaink millióinak is mond valamit rólunk, magyarokról – fogalmazott az államtitkár.

Az első díjat a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. – BIVAK studio Kft. közös pályázata kapta (Forrás: Magyar Építőművészek Szövetsége)

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte: az MMA a közeljövőben, még 2023-ban elkezdi az egyeztetéseket a következő lépésekről, a tervezési szerződésről az első díjas pályázókkal. „Az a centrum, ami most már elérhető közelségbe került, elképzeléseink szerint nem csupán kiállítóhely lesz, hanem rendezvénytér is, amely egyszerre szolgálja majd ki az érdeklődő nagyközönség igényeit, és biztosít találkozóhelyet, szellemi központot a szakma számára” – fogalmazott Turi Attila.

A Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Titkársága által kiírt építészeti tervpályázaton egy első, egy második, valamint két harmadik helyezettet hirdettek; emellett ketten kiemelt megvételben, hatan pedig megvételben részesültek. A bruttó 10 millió forint díjazással járó első díjat a Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. – BIVAK studio Kft. közös pályázata kapta; a bruttó 7 millió forint díjazással járó második díjat a Monostudio Építész Kft. nyerte el; a bruttó 5-5 forint díjazással járó harmadik díjat megosztva a Deichler Jakab Építész Stúdió Kft. – Fejérdy és Bartók Építészeti Kft. (közös pályázók), valamint az Archikon Építészeti Tervező-Szervező Kft. kapta.

A Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban mutatták be a nyertes pályaműveket (Forrás: Magyar Építőművészek Szövetsége)

Az MMA írásos összegzése szerint a Városligeti fasorba, a közelmúltban megújult Walter Rózsi-villa szomszédságába tervezett Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére 2023 júniusában hirdetett kétszakaszos tervpályázatot az MMA Titkársága. A pályázat első, részvételi szakaszában bármely, a referenciakövetelménynek megfelelő építésziroda jelentkezhetett.                 

Huszonnyolc iroda nyújtott be pályamunkát, s belőlük alakult ki az a rangos nemzetközi mezőny, amelynek tagjai a következő szakasz első, immár titkos fordulójában két-két tablón összegezték elképzeléseiket. A bírálóbizottság ebből választotta ki azt a 12 pályázót, akik a második fordulóban részletesen is kidolgozhatták a tervet.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Magyar Építészeti Központ és Múzeum megtervezésére kiírt tervpályázat első helyezettje (Forrás: Magyar Építőművészek Szövetsége)