Sokan szeretnék megtervezni a Magyar Építészeti Múzeum új épületét

2023. július 15. 15:00

A Városligeti fasor és a Bajza utca sarkán lévő telekegyüttesen, a volt BM-kórház területén két XIX. század végi szanatórium integrálásával készül majd el a Magyar Építészeti Múzeum új otthona. A tervpályázat sok építész érdeklődését felkeltette, 39-en nyújtották be érvényesen a jelentkezésüket, főként tervezőirodák.

Jelentős érdeklődés mellett zajlik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázat: az első, „részvételi" szakaszban 39 pályázó nyújtotta be érvényesen a jelentkezését – olvasható az MMA honlapján.

Számukra most kezdődik a tervpályázat következő, a tervezési munkát magába foglaló szakasza. A pályázat ettől kezdve titkos: az építészirodák, szakmai közösségek alkotásait a második, „pályázati" szakaszban már anonim módon ismeri meg és bírálja el a bírálóbizottság.

Légi fotón a volt BM-kórház telke 2021-ben (Forrás: memmdk.hu)

Az MMA június 29-i részvételi határidővel hirdette meg kétszakaszos, meghívásos, a részvételi szakaszban bármely – a referencia követelményeknek megfelelő – hazai és külföldi építésziroda számára nyitott, a pályázati szakaszban kétfordulós építészeti tervpályázatát a MÉM MDK új épületegyüttesének tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9–13. A pályázat díjazására bruttó 45 millió forint áll rendelkezésre.

A MÉM MDK 2017-ben jött létre az MMA fenntartásában. Az MMA feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori BM Központi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában.

A BM-kórház épületei a Bajza utcában, a 2021-es bontás előtt (Forrás: Google Streetview)

A tervpályázat fő feladata az új főépület megtervezése, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával. A korábbi, eredménytelenül zárult tervpályázatot követően a pályázatot előkészítő bizottság újratervezte az intézmény, a majdani Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezési programját és a pályázati eljárást is. Ennek eredménye a jelenlegi, kétszakaszos, kétfordulós tervpályázat.

A Városligeti fasor 9.  szám alatt működött a Herczel-féle szanatórium (később Fasor Szanatórium), a kép 1925-ben készült (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A kiíró szerint a racionalizált építészeti program olyan kompakt, világszínvonalú építészeti beruházást tesz lehetővé, amely szem előtt tartja a fenntarthatóság és a működtethetőség követelményeit is.
A kétfordulós pályázati szakasz 2023 őszén zajlik majd, az eredményhirdetés 2023. december első felében várható. 

Forrás: mma.hu

Nyitókép: A Városligeti fasor 9–13. területére épül majd az új múzeum (Fotó: mma.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Mivel falatnyi teruletrol van szo ami raadasul surun beepitett muemleki kornyezetbe ekelodik ezert nem cifraznam tul a dolgokat. Valami egyszeru, tajba illo meszkoboritasu epuletet tudnek ide elkepzelni ami lazan osszekotne a meglevo epuleteket ugy, hogy a zoldfeluletekbol is maradjon valami.
Abban viszont latnek fantaziat hogy valahol a Walter-villa hata mogott egy a szomszedos templomokehoz hasonlo formaju es meretu kilatotornyot kapjon az uj muzeum. Ezaltal egy erdekes toronyharomszog jonne letre ami behuzna a ket templomot az epuletegyuttesbe meg akkor is ha igazabol nem kepezik annak reszet. Ejjeli diszkivilagitassal ellatva a harom torony egeszen kulonleges latvanyossaga lehetne a varosnak itt a muzeumi negyed szelen. Telen amikor koran sotetedik es nincs a fakon level egeszen az uj Neprajzi Muzeumig ellatszodva csalogatna a turistakat a Varosligetbol.
Az uj kilatotorony arra is lehetoseget adna, hogy a kornyek valtozatos epiteszeti vilagara kitekintsenek a latogatok ezaltal is bovitve a picinyke muzeum altal nyujtott informacio kinalatot.


Szerintem még feltétlenül építeni kéne egy hatalmas múzeumokat bemutató múzeumot, lehetőleg parkba, vagy műemléki épületek helyére, de mindenképpen valami beton-üveg kocka legyen.
Aztán lehetne egy nagy aratógép múzeumot
meg műbútorasztalos szerszámokat kiállító múzeumot építeni, meg még hasonlókat, hiszen hatalmas tömegek várnak ara, hogy ezeket napi szinten látogassák.
Aki meg azt mondja, hogy ne építsenek ilyen baromságokat, főleg ne ilyen helyekre, arra majd azt mondjuk, hogy műveletlen bunkó, aki nem akar múzeumokat. Még véletlenül sem a NER építőiparban érdekelt oligarcháinak kell ezekkel valami megrendelés. Mindegy mi, mindegy hova, csak nagy legyen és drága.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó