Jelentős érdeklődés mellett zajlik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új épületegyüttesének tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázat: az első, „részvételi" szakaszban 39 pályázó nyújtotta be érvényesen a jelentkezését – olvasható az MMA honlapján.

Számukra most kezdődik a tervpályázat következő, a tervezési munkát magába foglaló szakasza. A pályázat ettől kezdve titkos: az építészirodák, szakmai közösségek alkotásait a második, „pályázati" szakaszban már anonim módon ismeri meg és bírálja el a bírálóbizottság.

Légi fotón a volt BM-kórház telke 2021-ben (Forrás: memmdk.hu)

Az MMA június 29-i részvételi határidővel hirdette meg kétszakaszos, meghívásos, a részvételi szakaszban bármely – a referencia követelményeknek megfelelő – hazai és külföldi építésziroda számára nyitott, a pályázati szakaszban kétfordulós építészeti tervpályázatát a MÉM MDK új épületegyüttesének tervezésére. A helyszín a budapesti Városligeti fasor 9–13. A pályázat díjazására bruttó 45 millió forint áll rendelkezésre.

A MÉM MDK 2017-ben jött létre az MMA fenntartásában. Az MMA feladata az intézmény új, állandó otthonának létrehozása az egykori BM Központi Kórház területén, a felújított és ma már az intézmény kiállítóhelyeként használt Walter Rózsi-villa szomszédságában.

A BM-kórház épületei a Bajza utcában, a 2021-es bontás előtt (Forrás: Google Streetview)

A tervpályázat fő feladata az új főépület megtervezése, a meglévő, egykori Grünwald- és Herczel-szanatóriumok integrálásával. A korábbi, eredménytelenül zárult tervpályázatot követően a pályázatot előkészítő bizottság újratervezte az intézmény, a majdani Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezési programját és a pályázati eljárást is. Ennek eredménye a jelenlegi, kétszakaszos, kétfordulós tervpályázat.

A Városligeti fasor 9.  szám alatt működött a Herczel-féle szanatórium (később Fasor Szanatórium), a kép 1925-ben készült (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A kiíró szerint a racionalizált építészeti program olyan kompakt, világszínvonalú építészeti beruházást tesz lehetővé, amely szem előtt tartja a fenntarthatóság és a működtethetőség követelményeit is.
A kétfordulós pályázati szakasz 2023 őszén zajlik majd, az eredményhirdetés 2023. december első felében várható. 

Forrás: mma.hu

Nyitókép: A Városligeti fasor 9–13. területére épül majd az új múzeum (Fotó: mma.hu)