Felavatták a II. kerületi Lorántffy Zsuzsanna utcai Baár–Madas Református Gimnázium új tornacsarnokát január 25-én – olvasható az MTI hírében. „A kormány politikájának kiemelt területe a családok és a gyermekvállalás támogatása, és ahhoz az iskolák fejlesztése is kapcsolódik” – jelentette ki Varga Mihály  pénzügyminiszter az új tornacsarnok avatóján. Hozzátette: ezt a szándékot tükrözi az egyedülálló magyar családtámogatási rendszer, amelyet az elmúlt évek válságai – pandémia, háború, energiaválság – ellenére is sikerült megőrizni. A pénzügyminiszter arról is beszélt: 2012-től a kormány felmenő rendszerben bevezette a mindennapos testnevelés-oktatást, emiatt egyes intézményeknél szükségessé váltak infrastrukturális fejlesztések.

A Baár–Madas Református Gimnázium új tornacsarnoka 2,8 milliárd forint kormányzati támogatásból valósulhatott meg, esztétikai és funkcionális igényeknek egyaránt kiválóan megfelelve – ismertette. Hozzátette: a határidőre elkészült új csarnok külsejében illeszkedik az eredeti iskolaépülethez, emellett a legmodernebb eszközökkel van ellátva, így a sportrendezvények mellett közösségi, vallási és kulturális események is megtarthatók benne.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a II. kerületi Baár–Madas Református Gimnázium új tornacsarnokának avatóján (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Varga Mihály felidézte: egy éve, az alapkőletételnél a gimnáziumot egy olyan családhoz hasonlította, amely „kinőtte a lakást”. Azonban most már „haza lehet költöztetni az ünnepeket” és a hétköznapok is kényelmesebbek lesznek a Baár–Madas Református Gimnáziumban, amely tavaly a legjobb református iskola lett Magyarországon.

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a reformátusok jelképére utalva úgy fogalmazott: „csillagra van szükségünk ahhoz, hogy megtaláljuk a jó irányt.” A püspök beszédében örömét fejezte ki, hogy az új tornacsarnok egyszerre lesz a test és a lélek, a fizikális és a lelki mozdulatok otthona.

A Baár–Madas Református Gimnázium internátusi épülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Tombor László, a gimnázium igazgatója kiemelte: azon dolgoznak, hogy a huszonegyedik század diákjainak is komfortos otthona legyen az iskola. Ennek érdekében a tornacsarnok beruházását megelőzően mások mellett megújították a  sportudvar rekortánját, helyreállították a folyosók burkolatát, kicserélték az ablakokat, továbbá felújították a dísztermet és a teraszokat. Az igazgató hozzáfűzte: a multifunkciós csarnokban méltó körülmények közt sportolhatnak a hallgatók, de itt tartják a végzősök szalagavatóit is.

Forrás: MTI

Nyitókép: A II. kerületi Baár–Madas Református Gimnázium új tornacsarnoka az avatás napján, 2024. január 25-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)