Az idén indulhat a Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszára vonatkozó komplex megújítás tervezése, a szakaszosan megvalósítandó beruházás várhatóan a jövő évben kezdődhet el, és a következő ciklus végére valósulhat meg – közölte Karácsony Gergely főpolgármester február 8-án.

A fejlesztésről a főváros és a négy érintett kerület – VI., VII., VIII., IX. – az Erzsébetvárosban tartott kihelyezett kabinetülésen kötött megállapodást. A főpolgármester elmondta: a fejlesztés – amelynek része a felújítás és a zöldítés mellett az egységes arculat megteremtése is – nagyjából négymilliárd forint európai uniós, továbbá fővárosi és kerületi forrásból valósulhat meg. 

A Nagykörút a Corvin-negyednél (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Niedermüller Péter  VII. kerületi polgármester kiemelte: az elmúlt évtizedekben a városvezetésnek nem volt ötlete arról, hogy mit kellene csinálni a belvárosi területekkel, a Nagykörúttal és az azt körülvevő épületekkel; a most aláírt megállapodás „alapvetően meg fogja újítani” a Nagykörutat – mondta. Úgy fogalmazott, „a Nagykörút megújítása egyfajta paradigmaváltás Budapest politikájában”.

Soproni Tamás VI. kerületi polgármester a fejlesztés fontos feladatának nevezte a második világháborúban, illetve az 1956-os forradalom során megsérült épületek homlokzatának felújítását is. Továbbá szerinte nyitni kellene a kulturális intézmények és a civilek felé, és a kerületeknek kellene ösztönözniük – akár adókedvezménnyel vagy más támogatással – a nagykörúti helyiségek kiadóit annak érdekében, hogy ne csak kocsmák telepedjenek meg a körúton.

Pikó András VIII. kerületi polgármester azt mondta, a Nagykörút zöldebb és barátságosabb lesz. Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a körúti kerékpársávokról szólva elmondta: a tervben szerepel, hogy egy végleges megoldás lesz a Nagykörúton. Ennek elsődleges célja a biztonságos gyalogos- és kerékpárosközlekedés. Továbbá a nagy csomópontokban akadálymentesített átkelőhelyeket alakítanak majd ki. 

A Nagykörút Nyugati tér és Mester utca közötti szakaszát újítják fel (Fotó: BKK)

Karácsony Gergely közölte, a terveket megalapozó tanulmányt a főváros már elkészítette „egy széles körű társadalmi párbeszéd keretében”. Nem a „nulláról indulnak” – mondta –, hiszen 2021-ben a főváros elfogadott egy átfogó tervet a Nagykörút felújítására, és ez a legtöbb stratégiai kérdést felveti.

A fővárosi önkormányzat azt vállalja, hogy az úttest felújítását saját forrásból elvégzi, a kerületek a saját területükön a járdafelületeket újítanák meg – jelentette ki Karácsony. Közölte azt is, hogy a beruházás érdemben nem befolyásolja a mostani forgalmi rendet, de a tervek fontos része az például, hogy az adott helyeken a mostani parkolósávokat és a kerékpársávokat felcserélnék, tehát a kerékpársávok kerülnének a járdához közel. Továbbá szeretnék megkönnyíteni a helyi kereskedelmet, vállalkozásokat kiszolgáló logisztikai igényű parkolást.

A Nagykörút a Blaha Lujza térnél (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A főpolgármester elmondta: a fejlesztés során növelik a zöld felületek nagyságát, a meglévő fasort megvédik, védettebb kerékpársávokat alakítanak ki, valamint egy egységes vízáteresztő burkolatot szeretnének a járdafelületeken, továbbá javítják az útminőséget, és több zebrát is kialakítanak.

Hozzátette: a beruházás során a városképvédelmi szempontokat is szeretnék előtérbe helyezni, és szeretnének egy mikrovállalkozási hitelprogramot megvalósítani, amellyel „társadalmilag hasznos vállalkozásokat” vonzanának a Nagykörútra. 

Forrás: MTI

Nyitókép: Az Erzsébet körút az 1890-es években (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)