Erkölcs, erő, egyetértés. Springer Ferenc ezen elvek szerint élt és vezette a klubot haláláig – mondta Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által az egyesület alapításának 125. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, melyen megjelentek a Springer család képviselői is – olvasható a NÖRI lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

„Az 1800-as évekig a sport úri passzió volt, a nemesek vívtak, lovagoltak, agarásztak, a köznépnek eszébe sem jutott ilyesmi” – idézte fel a régmúltat a Springer Ferenc síremlékénél, a Fiumei úti sírkert 41-es parcellájában rendezett eseményen Kubatov Gábor. Hozzátette, hogy idővel a Ferencvárosba, a Tűzoltó utcai grundokra is megérkezett a foci. Kiemelte: 1899. május 3-án megalapították a kerület sportegyesületét, az FTC-t, melynek élére egy makulátlan embert kerestek, és felkérték Springer Ferencet, mert „a közösség csak benne bízott”.

„Köszönjük, hogy kijelölték nekünk az utat, ígérjük,  hogy nemcsak mi, hanem gyerekeink és unokáink is sikeressé teszik az FTC-t. Boldog születésnapot, Ferencváros!” – mondta a zöld-fehér egyesület mai elnöke.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke (j) és Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja a Ferencvárosi Torna Club alapításának 125. évfordulója alkalmából a Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen, Springer Ferenc, a klub első elnöke síremlékénél 2024. május 5-én (Fotó: MTI/Purger Tamás)

„A Fradi nemcsak egy sportklub, sokkal több annál. Fradistának lenni egy életérzés, ezt tanultam meg édesapámtól kisgyerekként” – emlékezett vissza Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke. Hangsúlyozta, hogy ezt az életérzést köszönhetik az emberek Springer Ferencnek, akinek síremlékét – amely 2004 óta védett sír – az évfordulóra felújította a Nemzeti Örökség Intézete. Móczár Gábor szerint olyan példákra van szükség, mint Springer Ferenc, aki fiatalon, 36 évesen lett az FTC első elnöke, és haláláig  betöltötte ezt a tisztet.   

Móczár Gábor szólt a szintén a Fiumei úti sírkertben nyugvó fradista sportolókról, kiemelte Manno Miltiádes grafikust, festőt és szobrászt, aki a csapat turulmadaras címerét tervezte, valamint Tóth Potya István válogatott labdarúgót, nagy hatású edzőlegendát, és bejelentette, hogy május 15-én mutatják be a róla szóló animációs kisfilmet.

Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója a megemlékezésen (Fotó: MTI/Purger Tamás)

A megemlékezés koszorúit már korábban elhelyezték Springer Ferenc sírján, majd főhajtással tisztelgett többek között az FTC nevében Kubatov Gábor elnök; Orbán Viktor miniszterelnök nevében Jakab János miniszterelnöki tanácsadó, a Puskás Akadémia Felügyelő Bizottságának elnöke; a Nemzeti Örökség Intézete nevében Móczár Gábor elnök és Zsigmond Attila, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja; a Kulturális és Innovációs Minisztérium nevében Rózsás Péter; valamint Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapítója.

A klubalapító, Springer Ferenc szobra a Groupama Arénánál (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A zöld-fehér klub honlapja szerint „Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja. Az 1899-től haláláig, 1920. október 29-ig tartó elnöksége alatt a klub Magyarország nagy sportegyesülete lett, olyan, ahol rang volt sportolni, amelynek kiváltság volt szurkolni.”

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Springer Ferenc síremlékéne a Fiumei úti sírkertben (Fotó: MTI/Purger Tamás)