Fontos mérföldkőhöz érkezett a Városliget tájépítészeti megújítása, elkészült a Liget hagyományosan egyik legnépszerűbb családbarát célpontjának, a KRESZ-parknak és környezetének régóta várt megújítása. Az újjászületett parkrészt Lázár János építési és közlekedési miniszter, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója adta át – olvasható a ligetbudapest.hu honlapon.

A látogatók 2024. május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján vették birtokba a Liget Budapest Projekt keretében létrejött fejlesztést, amellyel az ország legnagyobb és legkomplexebb közlekedési tematikájú családi játszóparkja jött létre. 

A városligeti KRESZ-park az avatás napján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A cikkből kiderül, hogy a felújítás eredményeként a KRESZ-park és környezete alapjaiban született újjá: korszerű játékelemeket telepítettek, a közlekedési infrastruktúrát modernizálták, valamint a bővítették a zöld felületeket és pihenőhelyeket. Összesen több mint 30.000 négyzetméter parkfelület született újjá, elültettek 39 darab lombos fát, több mint 5.600 cserjét és mintegy 22.000 évelőt. A felújítás során különös figyelmet fordítottak a biztonságos és akadálymentes hozzáférésre.

A megújult parkrészben bővítették a zöld felületeket és pihenőhelyeket is (Fotó: Városliget Zrt.)

Közlik azt is, hogy a parkrész a KRESZ alapvető szabályait, illetve a biztonságos közúti közlekedés mindennapos helyzeteit mutatja be, a gyerekek számára érthető, játékos formában. A fejlesztés fő attrakciója egy miniatűr városrész, melyben egy teljes utcakép is megelevenedik közlekedési táblákkal, jelzőlámpákkal, vasúti sorompóval, benzinkúttal, szerelőponttal, de még az elektromos autók töltőjével is megismerkedhetnek. A városrész két oldalán házacskasor kapott helyet, amelyeknek fedett egységeiben berendezett vasútállomás, repülőtér és utasváró található.

A kerékpárral, kisautóval, rollerrel használható közlekedőfelületek kiegészültek a gyalogosközlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal. A sötétedés utáni biztonságos használatot a Városliget korábban már felújított részein is látható, egységes új közvilágításrendszer segíti.

A parkban felépült egy mini városrész is, ahol a látogatók interaktív környezetben gyakorolhatják a biztonságos közlekedés alapjait (Fotó: Városliget Zrt.)

A Városliget észak-keleti sarkánál található KRESZ-park az 1970-es években létesült, és sokáig a főváros legnagyobb oktatóparkja volt, gyerekek ezrei tanulták meg itt a közúti közlekedés alapvető szabályait. A rendszerváltást követően a park gondozása, őrzése megszűnt, és az idő múlásával teljesen lepusztult, használhatatlanná vált. 2006-ban ugyan civil szervezetek és cégek saját erőből egy kisebb felújítást végrehajtottak, de a parkrész régóta várt teljes rehabilitációjára csak a Liget Budapest Projekt létrejöttének köszönhetően nyílt lehetőség. 

Forrás: ligetbudapest.hu

Nyitókép: Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben (Fotó:  Városliget Zrt.)