Baán: Hamarosan láthatóvá válik a Liget megújulása

2016. február 8. 14:52

A Városliget megújításának minden eleme látható lesz tervszinten az év második felére – nyilatkozta Baán László, a Liget Budapest miniszteri biztosa.

Az év második felére a Városliget megújításának minden eleme látható lesz tervszinten – mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában annak kapcsán, hogy a Néprajzi Múzeum tervezési pályázata második szakaszába lépett.

A Néprajzi Múzeum pályázatához hasonlóan a parkmegújtásra kiírt pályázatot is elbírálják az év közepére, májusra-júniusra, és ezzel a projekt minden eleme láthatóvá válik a tervek szintjén – mutatott rá Baán László.

A Városliget Zrt. a múlt év decemberében írt ki tervpályázatot a Néprajzi Múzeum új épületére, és most zárult le az eljárásban részt vevő pályázók körét véglegesítő előminősítési szakasz. A 15 magyar és külföldi építésziroda között vannak olyan világhírű műhelyek és építészek, mint a római MAXXI-t és a Glasgow-i Közlekedési Múzeumot tervező, Pritzker-díjas Zaha Hadid, az athéni Akropolisz Múzeumot jegyző Bernard Tschumi Architects, a kaliforniai Google-komplexum futurisztikus bővítését tervező BIG – Bjarke Ingels Group építésziroda, a Dominique Perrault Architecture, a Coop Himmelb(l)au és a szintén Pritzker-díjas Rem Koolhaas, akinek OMA nevű irodája jegyzi többek közt a szentpétervári Ermitázs új épületét.

Baán László hangsúlyozta, hogy az építészeknek 20 ezer négyzetméternyi tartalmat kell a környezetbe illő, a szükséges funkciókat ellátó módon megtervezniük, úgy, hogy a múzeum épületként is vonzó, különleges legyen, méltó ahhoz a két épülethez, amelyek tervpályázatának már megvannak a győztesei: a világhírű japán építészirodák által tervezett Magyar Zene Házához és az új Nemzeti Galériához.

A miniszteri biztos hozzátette: a Néprajzi Múzeum új épületbe költözése lehetővé teszi, hogy a közönség elől eddig elzárt, raktárban pihenő műtárgyak jelentős részét állandó kiállításon és korszerű módon mutathassa be az intézmény. Baán László a különlegességek között említette, hogy ezer négyzetméteres gyermek néprajzi múzeumot is létrehoznak.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó