A napokban kikerült az Eladó tábla egy 120 éves Völgy utcai villára. Hamarosan eldózerolható, hogy hatlakásos társasházat emeljenek a helyére? A Völgy utca a II. kerület Lipótmező városrészének egyik legrégibb, leghangulatosabb utcája, ahol számos értékes épület mellett robog el a villamos. De mintha átok ülne rajta: a patinás házak közül sok már évek óta üresen áll, és csendben pusztul. 

Ilyen az az épület is, amelyre a napokban került ki az Eladó tábla. Az utcáról kevés látszik belőle, még így télen is, mert egy nyeles telken áll. Előtte – intő példaként a lehetséges jövőre – egy vitatható esztétikai minőséget képviselő palota terpeszkedik. 

Ha megkeressük az interneten az ide vonatkozó hirdetést, kiderül belőle, hogy egy 1890-es években épült villát árulnak. A régi budapesti térképek alapján az sem kizárható, hogy még régebbi épületről lehet szó. Gyönyörű, hamisíthatatlan hűvösvölgyi villa, míves részletekkel. Tipikus a favázas, talán egykor fűrészelt mintával is díszített veranda a színes üvegezéssel. Szép arányú épület kőbábos terasszal.

(Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

A telken áll még egy melléképület is, a hirdetés szerint ez jóval később épült, de az ablakkeret stílusa és a régi térképek alapján inkább valószínűsíthető, hogy ez is a századforduló idejére datálható, vagy (inkább) egyidős az épülettel. 

És a sok szép szó után jön a feketeleves, legalábbis az épített örökséget értéknek tartók számára: „az ingatlan l6-II-21 -es övezetbe tartozik az épület lebontása esetén 6 lakásos társasház építhető rá”. Eleve nem is házként, hanem telekként hirdetik. Ezek szerint nem áll védelem alatt.

A Völgy utcában már eltűnt néhány hasonló épület, helyükön igényes, de mégis tájidegen lakóparkok állnak. Nem volna jó, ha ez az épület is erre a sorsra jutna.

Forrás.