A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárnak otthont adó Vajdahunyadvár népszerű tornyai a téli zárva tartást követően március 1-jétől ismét látogathatók.

A Mezőgazdasági Múzeum – a történetében először – két, korábban zárt épületrészt nyitott meg a nagyközönség előtt 2015 tavaszán. Ettől kezdve állandó jelleggel, hosszabb nyitva tartással olyan helyszínekre lehetett bepillantást nyerni, amelyeket eddig csak néhányan láthattak. Százhúsz évig kizárólag a Múzeum munkatársai koptatták a titokzatos lépcsőket. A tornyok népszerűsége a nyitás óta töretlen, tavaly közel 25 ezren keresték fel azokat. A hideg idő beköszöntével ugyan szüneteltek a túrák, de március elsejétől újra nyitva állnak a tornyok kapui, így a labirintusszerű tereket bejárva bárki különleges élmények részese lehet!

A Kaputorony a Vajdahunyadvár bejáratától balra található. Az épületbe lépve annak érdekes, sokszor hányattatott sorsát ismerhetjük meg archív fotók segítségével. Olyan izgalmas kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mi köze Hajós Alfrédnak a Vajdahunyadvárhoz, vagy, hogy végül miért nem lett az épületből úttörőpalota. A Kaputorony és a hozzá kapcsolódó Ostromfolyosó a hét minden napján, meghosszabbított nyitva tartással látogatható. Az önállóan látogatható toronyba 65 lépcsőfok vezet fel.

Az Apostolok tornya múzeumi nyitva tartási időben várja a látogatókat. Aki nem retten meg a 150 lépcsőfoktól, az meseszép körpanorámában gyönyörködhet 30 méteres magasságból. Fentről jól látható a Gellért-hegy a Citadellával, a Budai Vár, a Parlament sziluettje és nem utolsó sorban a Vajdahunyadvár barokk épületszárnyának karnyújtásnyi távolságra lévő, a mezőgazdaság ágazatait szimbolizáló szobrai. Az Apostolok tornyába a magyar és angol nyelven vezetett túrák óránként indulnak.  

A Mezőgazdasági Múzeum népszerű toronytúrái idén kedvezményes, kombinált jegyekkel is látogathatók. Részletek a múzeum honlapján.