Meghosszabbították a Koszta József-kiállítást, amely a festő életművét mutatja be a Várkert Bazárban – jelentette be Sikota Krisztina kulturális igazgató szombaton az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában.

A Várkert Bazár kulturális igazgatója elmondta: a múlt év végén nyílt kiállítást május 1-ig hosszabbították meg, hogy az eddig méltatlanul feledésbe merült festő képeit még tovább láthassák az érdeklődők.

A múlt évben, december 10-én kezdődött kiállítás megnyitóján L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára felidézte, hogy Koszta József 1861-ben Brassóban született, egyszerű környezetből emelkedett ki rendkívüli tehetségének és elhivatottságának köszönhetően. Ecsethasználata, témaválasztása, a magyar vidék mindennapjainak egyéni hangulatú bemutatása jól megkülönbözteti kortársaitól; a 20. század első felében anélkül tudta ábrázolni a nehéz mezőgazdasági munkából élők mindennapjait, hogy hamis mázzal fedte volna világukat – emelte ki az államtitkár.

(MTI)