Hősök, honvédek címmel szabadtéri kiállítás nyílik pénteken Budapesten a Városligetben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalának tájékoztatása szerint a Széchenyi fürdő metrómegálló kijáratánál lévő tárlaton az I. és a II. világháború, az 1956-os forradalom és szabadságharc katonahőseinek, valamint a Magyar Honvédség mai bátor katonáinak kiemelkedő tetteit is bemutatják.

A kiállítás pénteki megnyitóján Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar Főnöke mond beszédet. A városligeti kiállításon május 20. és 30. között várják az érdeklődőket.

A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak tiszteletét. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját. Nagyszabású rendezvénysorozat 1944-ben volt utoljára, 1945-ben még megemlékeztek a hősök napjáról, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések. 

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1989. május 29-én emlékeztek meg ismét nyilvánosan Szekszárdon. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját.

(MTI)