Kályhagyűjtemény kerül a Közlekedési Múzeumhoz

2016. május 25. 9:36

Nemzetközi szinten is értékes öntöttvas kályhagyűjtemény került a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumhoz.

A nemzetközi viszonylatban is az egyik legértékesebb gyenesdiási öntöttvas-gyűjteményt a magyar kormány döntése alapján megvásárolta a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

A magyar és az európai öntöttvas-művesség kiemelkedő emlékanyagaként számon tartott gyenesdiási öntöttvas-gyűjtemény több mint ötszáz darabból áll, amelynek 136 öntöttvas kályha is része a legjelentősebb öntödékben gyártott öntöttvas kályhák szinte minden típusából. A teljes gyűjtemény értékét művészettörténész-főmuzeológus, igazságügyi szakértő mérte fel és a szakvéleményében meghatározott áron került a gyűjtemény a magyar állam tulajdonába – közölte a múzeum kedden az MTI-vel.

A kiemelt kulturális jelentőséggel bíró kollekció igazi ritkaságokat is tartalmaz: többek között neogótikus kályhákat, füzérmintás oszlopkályhákat, csipkés burkolatú mesefigurás huzamkályhát, török-magyar párviadalt bemutató timpanonos kályhát és egyéb magyar és nemzetközi mestermunkát egyaránt. A különféle öntöttvas alkotások között továbbá magyar királyi korona falidísz, II. Rákóczi Ferenc kassai újratemetésének elmékére öntött dombormű, vagy éppen öntöttvas gyufatartó is megtalálható.

A nemzeti kulturális érdekre figyelemmel a gyűjtemény vagyonkezeléséért a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum felel és a közeljövőben gondoskodik annak kiállításáról is.

(MTI; fotó: napibalaton)

 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Tisztelettel kérdezem, hogy a tulajdonunkban lévő, több mint 100 éves öntöttvas kályha, megvételre, vagy más konstrukcióban érdekelné-e Önöket?Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó