Kassai kincsek címen mutat be válogatást az őskortól a középkoron át a 19. századig a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményéből a Pesti Vigadó keddtől.

A Kelet-szlovákiai Múzeum évszázadok közös kultúrájának műkincseit őrzi - hangsúlyozta a tárlat hétfői megnyitóján a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Fekete György emlékeztetett arra, hogy Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosaként megkülönböztetett szeretettel fogadta a Magyarországról érkezett kulturális eseményeket. A politika sok mindenbe beleszól, a művészetre azonban a mostani viharos körülmények között is lehet alapozni – jegyezte meg. Az MMA elnöke hozzátette, nemcsak Kassa városa, hanem a Kelet-szlovákiai Múzeum is szoros kapcsolatokat tart fenn Magyarországgal, tavaly például a kortárs magyar képzőművészet mutatkozhatott be az intézményben.

Pollák Róbert, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy csaknem félmillió tárgyat számláló gyűjteményükből keddtől az egyik legszebb budapesti épületben látható keresztmetszet. Ezek a műtárgyak történeteket mesélnek: korok, tárgyak, emberek, gyűjtemények történetét – mondta a múzeumvezető, majd reményét fejezte ki: a kiállítás látogatóit kedvet kapnak Kassa felkeresésére is.

Zakariás István, a Kassai Megyei Önkormányzat alelnöke arról szólt, hogy a most kiállított műtárgyak Budapesten nem idegenek: „Annak a közös történelemnek a tárgyai, amelyre a határ mindkét oldalon büszkék lehetünk” – fogalmazott.

Marosi Ernő művészettörténész megnyitóbeszédében jelezte: a kiállítás valódi teljességgel mutatja be a Kelet-szlovákiai Múzeum gyűjteményét.

A szakember szerint kivételes alkalom az, ha egy kiállításon a különlegesen érzékeny faszobrok és táblaképek is megszokott környezetükön kívül szerepelnek, mint hozzátette azonban, a keresztmetszetben nagy szerepet játszanak a helytörténeti vonatkozások is: többek között a dóm faragványtöredékei, a város látképei vagy a kassai polgári otthonok kerámiái – szólt Marosi Ernő a július 3-ig megtekinthető tárlatról.

(MTI)