A Magyar Patrióták Közössége azt közölte: örömmel és megelégedéssel vették tudomásul, hogy a Fővárosi Kormányhivatal leállította a budapesti Bem téren álló volt Radetzky-laktanya bontását, és visszavonta a műemlék épületre 2010 májusában kiadott bontási-építési engedélyt. Mint írják, a hatóság megállapította, hogy a műemlék csaknem teljes megsemmisülésével járó terveket az akkor hatályos szabályok megszegésével hagyta jóvá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, mivel a műemléki érdekeket nem vette figyelembe, miközben indokolási kötelezettségének sem tett eleget. Emlékeztetnek: a befektető engedélye 2012 szeptemberében érvényét veszítette, így nem kezdhetett volna neki jogszerűen a XIX. századi épületegyüttes lerombolásának.

A mozgalom azt is hangsúlyozza, hogy a kormányhivatal határozatában kiemeli: „Az eljárással érintett épület nemzetünk I. kategóriás műemléke, eszmei jelentősége és egyedisége révén országos szinten kiemelkedő műemléki jelentőséggel bír. Továbbá a Bem József téri, Duna-felőli homlokzata révén a világörökség részeként nemzetközi viszonylatban is jelentős értéket képvisel”. A kormányhivatal azt is megállapította, hogy a tervezett irodaház megvalósulása esetén az egyedileg védett örökségi elem részlegesen megsemmisülne, valamint a világörökségi panoráma jelentős mértékben sérülne.

Az egyesület a hatósági eljárás eredményét az örökségvédelem történelmi sikerének tartja. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra: információk szerint a laktanyaépület bontása tovább folyik, ezért a Magyar Patrióták Közössége feljelentést tett a rendőrségen és a hatóságokhoz fordult.

Azt is megerősítették: megtartják június 9-én 18 órára meghirdetett tüntetésüket. A rendezvényen kiállnak a Radetzky-laktanya megóvása és a történelmi településképek védelme mellett, valamint tiltakozásukat fejezik ki „az értékeinket és törvényeinket nem tisztelő befektetői önkény” ellen.

(Közlemény.)