Kultúrtörténeti sétákkal, előadásokkal, koncertekkel, drámajátékkal és „életre kelt” tárgyakkal is várja az érdeklődőket a Fiumei úti sírkert és a temetőben található Kegyeleti Múzeum a szombati Múzeumok éjszakáján.

A Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) csütörtöki közleménye szerint a sírkert látogatói egy vetítésen Tamás István nyomába szegődhetnek, aki különleges perspektívából fotózta a temető szobrait. Délután 6-tól, fél órás váltásokban a Kegyeleti Múzeum kiállításának négy különlegesebb darabjáról, többek között egy pestiskoporsóról és egy gyászkocsiról mesél Szentgyörgyi Lenke. A múzeum munkatársa nemcsak történeteivel, hanem szó szerint is kézzel foghatóvá teszi e páratlan tárgyakat.

Miközben a Kegyeleti Múzeumban zajlanak az előadások, a sírkert változatos halálábrázolásairól kaphatnak képet a látogatók Dankó Dalma tolmácsolásában, majd a Deák-, a Batthyány- és a – hazánk legnagyobb funerális építményének számító, tavaly a NÖRI által teljes körűen felújított – Kossuth-mauzóleumhoz vezet séta.

Este fél 9-től a spirituális témákat feldolgozó, fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Misteryum társulaté a főszerep. Az Utolsó Szó Jogán című zenés előadásukat követően akusztikus koncertet adnak, majd 22 órakor Haláltánccal búcsúznak a Múzeumok éjszakájától. A Danse macabre élő drámajátékának főnyereménye Czvikovszky Balázs erre az alkalomra készített festménye, amelyet az a látogató nyer meg, aki interakcióba lép valamennyi szereplővel és valamennyi történetszál kibontásában a segítségükre lesz.

(MTI)