Európában is páratlan értéknek nevezte a lengyel és a magyar nemzet közötti összetartozást a Városháza parkban kialakított 1956-os szabadtéri kiállítás budapesti megnyitóján Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese. Olyan érték ez, amely a 21. század történelmi viharain is át fog segíteni bennünket – jelentette ki. Megjegyezte, 1956-ban Lengyelország megmutatta, mit jelent a barátság, mit jelent a magyar nemzettel a sorsközösség felvállalása, és arra emlékeztetett: a június végén a megalázottság és az alacsony bérek ellen kitört, 48 óra alatt levert poznani felkelésnek fontos szerepe volt az októberi magyarországi forradalom kirobbanásában.     

A szónok az ezeréves lengyel-magyar barátság különösen fontos fejezeteként említette a hat évtizeddel ezelőtt történteket. Kitért arra is, hogy a lengyelek 1956 őszén vért, pénzt, élelmet, gyógyszert gyűjtöttek a magyar forradalmároknak.

A megnyitót követő tudományos emlékülést levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök. Azt hangsúlyozta, hogy egyszerre kell emlékeznünk a kommunista diktatúrák uralmának sötét időszakára, az áldozatokra, de a jóra is, a bátorságra, a becsületre és az életmentő segítségre. Magyarország és Lengyelország barátsága ma a keresztény Európa megőrzésének egyik legfontosabb pillére – fogalmazott levelében a kormányfő. Kitért arra is, hogy miként két ember kapcsolatát semmi sem mélyítheti jobban igaz barátsággá, mint az együtt átélt sorsfordító események és az együtt megvívott harcok, úgy két nemzet barátságát is sorsközösséggé kovácsolja a hasonló történelem, a közös cél és a közös küzdelem.

(MTI)