Beiktatták a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatóját pénteken, Varga Benedek megbízatása öt évre szól. Az emberi erőforrások minisztere a főigazgatói kinevezés átadásán elmondta: a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a magyar nemzeti önismeret egyik legfontosabb intézménye.

Balog Zoltán kiemelte: az MNM az ország első számú múzeuma, ezért az új főigazgatótól nem egyszerűen az intézmény vezetését várják. Az MNM-nek a hazai múzeumi életben vezető szerepet kell játszania, a látogatókkal, a nemzeti közösséggel szoros kapcsolatot tartania, a világ magyarságához és a turistákhoz egyaránt szólnia, a kutatásra és a múzeumpedagógiára mind figyelmet fordítania – hangsúlyozta. A miniszter felidézte, hogy a Nemzeti Múzeum a magyar nemzet életében különleges helyet foglal el: már az alapító Széchényi Ferenc abban a tudatban ajándékozta a magyar népnek a gyűjteményét, hogy aki gazdag, annak felelősséget kell vállalnia közösségéért. Itt van a lépcső, amelyhez a közemlékezet a Nemzeti dalt köti, és ahol aztán Bauer Sándor tűzhalált szenvedett, a múzeumban zajlottak a felsőház ülései, itt játszottak A Pál utcai fiúk hősei, és ide helyezték el a hetvenes években a Szent Koronát – emlékeztetett.

A miniszter elmondása szerint az MNM nagy fejlődési lehetőségek előtt áll: július 16-án hirdetik meg a kertrekonstrukciós pályázatot, hogy a legendás Múzeumkert ismét megfelelhessen múltjának, a hagyományos magyar kertépítészet és a 21. századi igények összetalálkozzanak. Mivel a kormány döntése értelmében az Országos Széchényi Könyvtár nem költözik a Budai várból a Pollack Mihály térre, lehetőség nyílik arra, hogy az ott álló történelmi épületekben az MNM kutatóközpontjai működhessenek - szólt a tervekről Balog Zoltán, aki elárulta: Csorba Lászlóval, a most leköszönő főigazgatóval további együttműködést tervez.

Varga Benedek emlékeztetett arra, hogy múzeumügy a 20. század utolsó évtizedeiben drasztikus átalakuláson ment végbe: a múzeumok új szerepet kezdtek betölteni, miközben a látogatószámok robbanásszerűen megemelkedtek, az intézmények sokkal érzékenyebb és interaktívabb kapcsolatot ápolnak közönségükkel. Európában a kisebb és nagyobb múzeumok sűrű hálója alakult ki, amely nem az állami reprezentációra törekszik, hanem a polgári társadalom művelődési eszményét testesíti meg: ez a polgári önállóságon és patriotizmuson nyugszik – mutatott rá. 

Az új főigazgató kitért arra is, hogy tavaly 9,7 millióan látogattak el magyar múzeumokba, többen, mint ahányan a magyar színházakba vagy magyar filmek vetítéseire; ez az érdeklődés pedig felelősséget is jelent a múzeumok számára – hangsúlyozta. Varga Benedek szerint mai múzeumoknak reagálniuk kell a 21. századi közönség igényeire: szolgálniuk kell a kulturális rekreációt, miközben bemutatják a legújabb tudományos eredményeket, és felülírják az áltudományos hiedelmeket. Egy múzeum mindig szellemi alkotás, nemcsak az igazgatók, hanem a benne dolgozók együttes szellemi alkotása – mondta el a Nemzeti Múzeum új főigazgatója.

(MTI)