A Duna mentén együtt élő népek örökségével, hagyományaival és történetével foglalkozó civil szervezet az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság (ÓMT) idén 14. alkalommal szervezi meg a Duna Ünnepe elnevezésű közösségi programot pénteken, a pesti Duna-parton, a Vigadó kikötőjében.

A társaság és a vele együttműködő szervezetek Nándorfehérvár 550. évfordulójára készülve 2003. július 22-én rendezte meg első alkalommal a Duna Ünnepe eseménysorozatot a budapesti Duna-parton. A programmal a szervezők a közös értékek, az összetartozás, a szellemi és természeti kincsek fontosságát és erejét kívánják hangsúlyozni – olvasható a társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hasonlóan a korábbi évekhez az együtt ünneplő civil szervezetek, a Duna-menti országok nagykövetségei és az egyházak képviselői közösen helyezik a Duna vizére az emlékezés virágait, amellyel az árvizek, hajótörések és a természeti katasztrófák áldozatai mellett, idén a terrortámadásokban elhunytak emléke előtt is tisztelegnek. 

A 10 órakor kezdődő szertatást az Óbuda Sport Egyesület hajósai segítik egy történelmi hajó fedélzetéről, a ceremóniát L. Kecskés András érdemes művész és a Pro Musica Antiqua Hungarica Danubiana Egyesület művészeinek előadása kíséri.

(MTI)