A Városliget Zrt. szerint a Hungexpo-területen talált azbesztcement nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira. Zugló polgármestere független vizsgálatot sürget az azbesztgyanú miatt.

A Városliget Zrt. MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a híresztelésekkel ellentétben a területen talált azbesztcement nem jelent veszélyt a környéken élőkre és a park látogatóira. Idézték a Magyar Azbesztmentesítők Szövetségének az azbesztcement készítéséről szóló alábbi tájékoztatását: az eljárás során körülbelül 90 százalék cementet 10 százalék azbeszttel kevertek és nedves eljárással formába sajtoltak. A cement jól megkötötte az azbesztszálakat és beépített állapotban ezekről az azbeszttermékekről nem szabadulhatott fel veszélyes mennyiségű azbesztszál. Közölték: a műszaki ellenőr a bontási terveken nem szereplő, azbesztpalának tűnő anyagot azonosított az építési törmelékben a Magyar Zene Háza területén a bontási munkáknál múlt szombaton. A gyanús anyagot a kivitelező az előírásoknak megfelelően körbekerítette és felfüggesztette a munkát az érintett területen. Jelezték, a műszaki ellenőr ezt rögzítette az építési naplóban, valamint engedélyt adott arra, hogy folytassák a munkát a nem szennyezett területen. Mintát vett a kérdéses anyagból, amelyet laboratóriumban megvizsgáltatva kiderült, hogy valóban azbesztcementről van szó. Ezt követően a Városliget Zrt. megbízást adott arra, hogy további mintákat vegyenek, illetve végezzenek akkreditált laborvizsgálatot. Fontosnak tartják a helyzet tisztázását, ezért Borsody Gábor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége elnökének bevonásával végeztetik a további vizsgálatokat – írták.

A bontási területen jelenleg a Városliget Zrt. megbízásából és a Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának megbízásából is tart a mintavételezés, a minták kiértékelése a jövő hét közepére várható. Felhívták a figyelmet arra, hogy az azbeszt egészen a kétezres évek elejéig az egyik leggyakrabban alkalmazott szigetelőanyag és sokrétűen alkalmazott építőanyag volt a magyar építőiparban, így olyan probléma, amelyet gyakorlatilag valamennyi magyarországi épület bontásánál vizsgálni és kezelni kell. Hozzáfűzték: Szabó Rebeka (PM), a kerület alpolgármestere és a Greenpeace ugyanakkor eddig soha, egyetlen más bontási munkaterületen sem tartotta fontosnak, hogy hangot adjon az azbeszt jelenléte miatti aggodalmának, kizárólag a Városligetben tiltakozik. A cég szerint ezért fellépésük „politikai motivációjú hisztériakeltés, amely nélkülöz bármely szakmai megalapozottságot”.

A zuglói polgármesteri hivatal ugyancsak pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: Karácsony Gergely (PM) polgármester a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezetéséhez és az illetékes kormányhivatalhoz fordul annak érdekében, hogy tisztázódjon a Városligetben a volt Hungexpo-épületek bontásakor felmerült gyanú, amely szerint az egyik épületből rákkeltő azbeszt juthatott az építési törmelékbe. Úgy fogalmaztak: tanúk és videofelvételek igazolják, hogy a bontás a szükséges óvintézkedések nélkül történt meg, nemcsak a szálló por, de számos kődarab és törmelék is kijutott a területről, ami azbesztszennyeződés esetén komoly egészségi kockázatot jelent mind az ott dolgozóknak, mind a parkot használóknak és a környéken lakóknak.

Szabó Rebeka azt MTI megkeresésére visszautasította a Városliget Zrt. állításait, amelyek szerint hisztériát keltene. A zuglói alpolgármester úgy fogalmazott: a zrt. állításaival szemben annyit tett, hogy egy televíziós műsorban, valamint Facebook-oldalán megkérte a cég vezetőit, hogy a felmerült gyanú miatt végeztessék el a szükséges vizsgálatokat egy független szervezettel.Az alpolgármester hozzátette, üdvözli, ha a Városliget Zrt. elvégeztette a vizsgálatokat, amelyek eredményét el is akarja kérni, hogy arról tájékoztathassa a kerület lakóit.

(MTI)