Nem csak a régi sétálóutcákban, hanem a legutóbbi városfejlesztésekkel érintett újabb belvárosi területeken is magasabban alakulnak az ingatlanárak friss adatok szerint.

A budapesti Váci utca és Ráday utca már régebb óta sétálóutca, itt némi népszerűségvesztés tapasztalható.

A Váci utcai ingatlanárak kiemelkedőek voltak korában, de most már a belvárosi fejlesztések miatt a tágabb környezete is felértékelődött. Tavaly a Váci utca lakásai 2,2 százalékkal voltak drágábbak a közvetlen környék ingatlanjainál, de a középárak csaknem 7 százalékkal alacsonyabb szinten mozogtak, mint a sétálóutca tágabb környezetében.

A Ráday utca a rendszerváltás utáni egyik első új sétálóutca volt a fővárosban, de mostanra megkopott a népszerűsége. Ugyanakkor az utcában tavaly még mindig 6 százalékkal kellett többet fizetni a lakásokért, mint a közvetlen környéken, és 5 százalékkal többet, mint tágabb környezetében.

A Lövőház utcai ingatlanok értéke a sétálóutcává alakítás után ugrott meg. 2010-ben a Lövőház utca 11 százalékkal volt olcsóbb a közvetlen közelében található utcákhoz képest. Azóta viszont több mint 40 százalékkal drágultak az ingatlanok. Tavaly a sétálóutca ártöbblete szűkebb környezetével szemben csaknem 13, míg a tágabb környékkel szemben csaknem 5 százalékos volt.

(MTI az FHB Index tematikus elemzése nyomán)