„Felhőgyárak”, vagyis 17 méter magas, megvilágított páragömbök jelölik mostantól Budapest egyik legnagyobb lakótelepe főutcájának határait. Ahogy az Újhegyi sétány már felújított részein, úgy a déli szakaszon is „meglepetésszobrok”, Plank Antal szobrász miniatűr alkotásai elevenítik fel a kerület hagyományait: csille, boroshordók, kukoricacső emlékeztet az egykori bányászatra, szőlészetre, sertéstartásra – írja az MTI.

A víz jegyében megújított korzón páraoszlopok és páragömbök hűsítenek a nyári melegben, a látványos vízjáték pedig stílusában is illeszkedik a sétányon már elkészült lépcsős zuhataghoz és szökőkúthoz. A gyerekek számára különleges játszóeszközöket helyeztek ki, például geoballt és vízszintes kötéllétrát.

Az Újhegyi sétányon a látványos vízjáték stílusában is illeszkedik a korábban elkészült lépcsős zuhataghoz és szökőkúthoz (Fotó: kobanya.hu)

Az információs TOTEM oszlop pedig mindenki számára érdekes információkat nyújt Kőbányáról. Megújult a burkolat és a növényzet, az új parkosított övezeteket automata öntözőrendszer tartja frissen.

„20 ezer lelkes városrész főutcája vált újra hangulatos, élő közösségi térré. Az Újhegyi sétány XXI. századi külsőt kapott, amely méltó a dinamikusan fejlődő kerülethez és amelyre minden kőbányai büszke lehet. Az átgondolt, igényes fejlesztésből pedig a helyiek kétszeresen is profitálnak, hiszen a beruházással az Újhegyi lakótelepen a lakások értéke is jelentősen megemelkedett” – mondta az átadás után D. Kovács Róbert Antal polgármester.

Az információs oszlopon érdekes információkat olvashatunk Kőbányáról (Fotó: kobanya.hu)

Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermes szülők korábban nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció során az önkormányzat akadálymentessé tette a korzót, megnyitotta a közösségi teret.

Az Újhegyi sétány három ütemben újult meg, a rekonstrukció 2015-ban kezdődött. A városfejlesztési munka a közterületek akadálymentesítése mellett magába foglalta a közösségi- és játszóterek korszerűsítését, a térburkolatok, utcabútorok cseréjét, valamint a zöldfelületek megújítását és automata öntözőrendszerének kiépítését.

Az I. ütemben a korzó szíve, a középső szakasz kapott új külsőt a Bányató és a Harmat utca között. Létrehozták az idősek találkozó helyét, külön játszóteret alakítottak ki a kisebb és a nagyobb gyerekeknek, a felnőttek számára pedig fitnesz parkot építettek. Megújult és kibővült az Újhegyi Közösségi Ház és multifunkciós piactér is létrejött.

Az Újhegyi sétány három ütemben újult meg, a most záruló ütemben a sétány déli részét korszerűsítették (Fotó: kobanya.hu)

A munkát 2017-ben nívódíjjal jutalmazta a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület. Az idén áprilisban átadott II. ütemben a sétány északi szakasza készült el a Harmat utcától a Mádi utcáig. Ebben az ütemben készült el az első a korzó végpontjait jelző „felhőgyárakból”.

A megújult játszótéren pedig köztéri WC-t és pelenkázót is létrehoztak. A III., most záruló ütemben a sétány déli részét korszerűsítették közel 1 milliárd forintból. Így a kőbányai korzó teljes revitalizációjának összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot. A városrehabilitációs program a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ programja támogatásával valósult meg.

Forrás: MTI

Nyitókép: Teljes egészében megújult a kőbányai korzó, a X. kerületi Újhegyi sátányon (Fotó: kobanya.hu)