Kibővül a Nemzeti Múzeum '56-os kiállítása

2016. augusztus 4. 15:55

Fiedler Ferenc képeivel egészül ki a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek '56 – A forradalom titkos művészete című kiállítása.

Fiedler Ferenc négy képével bővült csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek '56 – A forradalom titkos művészete című időszaki kiállítása.

Varga Benedek főigazgató a múzeum csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: 1956 emlékét nem egy hagyományos történeti kiállítással idézik fel, hanem a forradalom által inspirált műalkotásokat helyeztek történeti keretbe. Ezért is nagy öröm, hogy egy hazájában kevésbé ismert, ám világszerte elismert magyar festő 1956-os munkáival gyarapodhatott a tárlat - tette hozzá.

Ihász István, a kiállítás egyik kurátora felidézte, hogy a bemutatott anyag Sümegi György 1956-ra reflektáló képzőművészeti munkákból összeállított gyűjteményén alapul, számos magángyűjtő is felajánlott azonban alkotásokat. A tárlat műfajilag rendkívül változatos: olajfestmények, akvarellek, grafikák, plakátok egyaránt helyet kaptak benne – számolt be Ihász István, hozzátéve: a Fiedler-képek többek között Chagall, Kokoschka, Franciszek Starowieyski, Bálint Endre és Borsos Miklós munkái közé kerültek.

Fiedler Péter, a Francois Fiedler Foundation elnöke hozzátette: a párizsi emigrációban világhírűvé vált nagybátja maga is nagyon bízott az 1956-os forradalom sikerében, az alapítvány ezért is ajánlotta fel bemutatásra három cím nélküli olajfestményét és Baroque – A forradalom emlékére című litográfiáját a november 13-ig látogatható kiállításba. Az 1921-ben született, csodagyerekként indult festő munkáiból már az 1930-as években vásárolt a Szépművészeti Múzeum. A második világháború után Fiedler Hantai Simonnal és Reigl Judittal együtt telepedett le Párizsban, ahol Joan Miró fedezte fel. Fiedler Ferenc munkáit 1951-ben már Giacometti és Kandinszkij művei mellett mutatta be a Galerie Maeght, és a Fiedler-festmények ma is a nemzetközi aukciók keresett tételei – mondta el Fiedler Péter.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó