Jövő pénteken kezdődik és tíz napig tart az Ars Sacra Fesztivál, amely több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is.

A program részeként idén először filmfesztivált is tartanak. A 110 beérkezett filmből a versenyprogramba beválogatott 31 alkotást a Premier Kultcaféban (a volt Vörösmarty moziban) vetítik - mondta el Dér András filmrendező, a zsűri elnöke a fesztivált beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. Az immár tizedik alkalommal megrendezett kulturális rendezvénysorozatot jövő pénteken Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitja meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A fesztivál keretében szombaton lesz a Nyitott templomok napja, amikor színes - építészettörténeti, kulturális és hitéleti - programok keretében mutatkozik be az ország több mint száz temploma - mondta el Dragonits Márta, a fesztivált szervező Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke. A kiemelt programok között szerepel Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész szombat esti szabadtéri koncertje a budai Várban, valamint a szintén Kossuth-díjas Snétberger Ferenc vígszínházbeli koncertje a fesztivál zárónapján. A 60. évforduló alkalmából szeptember 19-én este a Várkert Bazárban In memoriam 56 címmel rendeznek koncertet a forradalom emlékére.

A vidéki programok közül a szervezők a szeptember 17-i pilisszentlászlói hangverseny-maratont és a 18-i, vácrátóti tansétát emelték ki a Nemzeti Botanikus Kertben, ahol a résztvevők a Biblia növényeivel ismerkedhetnek meg. A Szent Márton-év programjai közül a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban megrendezett Szent Márton és Pannónia című kiállítás szerepel a fesztivál programjai között. Lesznek szakrális séták, mint például az Óbuda vagy a Gellérthegy környékének szakrális és kulturális emlékeit végigjáró kirándulás és az idei fesztiválon első alkalommal rendeznek szakrális dunai sétahajózást is - hangzott el.

A fesztivál teljes programja megtalálható a www.ars-sacra.hu weboldalon. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban előzetesen regisztrálni kell.

(MTI)