Lezárult a kétéves átfogó közterület-fejlesztés Békásmegyeren, a Heltai Jenő tértől északra. A fővárosi TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat nyerteseként Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata multifunkciós közösségi teret alakított ki a közel 3 hektáros területen.

A beruházás eredményeként megújult a lakóépületek közötti park és sétány, Idősek Klubja jött létre a tér északi felén fekvő Szolgáltatóházban, és sor került a teret körülvevő parkolók felújítására, zöldfelületi rehabilitációjára is a Heltai Jenő tér – Madzsar József utca – Bálint György utca – Füst Milán utca által határolt területen, a békásmegyeri lakótelep egyik központi részén.

A mintegy 3 hektáros területre kiterjedő projekt két fő eleme egyfelől maga a köztér-rehabilitáció, a másik pedig az új Heltai Idősek Klubjának kialakítása volt, utóbbi már 2015 szeptemberében megnyílt. A területet hosszában egy promenád jellegű gyalogút szeli ketté, mely a Szolgáltatóháztól egészen a piacig húzódik. A házak közti parkban a korábban kitaposott gyalogösvényeket megtisztították és stabilizált burkolattal borítva helyreállították. A tervezők célja egy élhető és gazdaságosan fenntartható nagy, mindenki által szerethető közterület megépítése volt. Mintegy 200 új fát ültettek, amelyek körátmérője sok esetben a 40-50 cm-t is elérte, és 5000-nél is több cserjét ültettek, illetve a terület teljes gyepesítése is megtörtént. A sétányon párakaput és két szökőkutat alakítottak ki. A projekt keretében felújították a környező utcákban található parkolóhelyeket és járdákat is.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédében hangsúlyozta, amikor egy terület rehabilitációjáról beszélünk, akkor az egyik legfontosabb, hogy olyan teret hozzunk létre, amely alkalmas arra, hogy az emberek újra felfedezzék egymás társaságát, találkozhassanak. Ennek megfelelően igyekszünk megterveztetni a közösségi tereinket, elsősorban közösségi tervezéssel. A mostani projekt keretén belül a térrekonstrukció mellett egy új idősek klubját is nyitottunk, amire régóta igény mutatkozott – tette hozzá. A békásmegyeri fejlesztések ezzel nem állnak meg, hiszen kormányzati támogatás révén hamarosan a békásmegyeri piac felújítása is megkezdődhet, amely legkésőbb 2019. elejéig elkészülhet, további közösségi teret kínálva az itt élőknek – zárta szavait a jövőre utalva a polgármester.

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint azok a célok, amelyek miatt a TÉR_KÖZ pályázatot kiírták, sikerrel megvalósultak. Az egyik cél a főváros és a kerületek közötti szoros együttműködés megteremtése volt – mondta. Az ilyen jellegű projektekben megvalósuló terek jó és nemes célt szolgálnak, mert a családok számára is lehetőséget biztosítanak az együttlétre – vélekedett a főpolgármester-helyettes.
Végül gróf Széchenyi István szavait idézte: Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.

Az átadóünnepségen a szervezők az ott élőket, a kerületi iskolák gyermekeit és minden érdeklődőt gazdag programmal várták.

(Forrás: közlemény.)