A Benczúr-kertet nem egyszerű megtalálnia annak, aki először jár arra. Neve persze beszédes, a festőművészről elnevezett, VI. kerületi utcából az azonos nevet viselő köz nyílik, ez a kis utcácska pedig a Városligeti fasornál végződik. Innen lehet elérni azt a kis teret, amely eredetileg úgy jött létre és változott köztérré, hogy évtizedekkel ezelőtt megcsonkították, majd egybenyitották öt ház hátsókertjét.

Most felújítják a kertet: a megújuló tér hármas tagolású lesz. A lebontott rönkvár helyén páfránydombot hoznak létre, természetesen a fényviszonyokhoz illeszkedő növénytelepítéssel. A négy évszak sajátosságain kívül a terecske fényviszonyait a közrefogó emeletes házak is befolyásolják. A park középső része a játéké lesz, kicsik és nagyok számára. A játszótéri funkciót továbbfejlesztik, többek között trónusos-csúszdás várkastély várja majd a gyerekeket, de pingpongasztal is lesz a téren. A Benczúr-kert harmadik eleme, funkciója a pihenés. Az óriás platánfa körül faborításos pódium épül, és lesz az úgynevezett kerti foglalkoztató is, de a tér „befogadja” a kézmosót és az illemhelyet is. A felújítás alatt lévő park a színes megjelenést sem nélkülözi majd, színesre festett keményfa állatfigurák teremtenek sajátos hangulatot az emeletes házak övezte kertben, és a kötelező szabványelőírások betartásán túl a játékok is egyediek lesznek.

A megvalósítás viszont nem indult ennyire zökkenőmentesen. Voltak olyanok, akik azt mondták, nem értesültek a felújításról, csak a munkálatok kezdetére lettek figyelmesek. Mások azt kifogásolták, hogy szerintük egészséges fákat vágtak ki, és olyan is volt, aki szerint a foglalkoztatóra nem lenne szükség, és a padok is messze kerülnének a játékoktól, amelyek száma egyébként csökkenne.

Az önkormányzat ugyanakkor helyszíni és internetes közvélemény-kutatást is tartott, és a helyi lapjában egy kérdőívet juttatott el valamennyi háztartásba. Ez a felmérés még tavaly decemberben zajlott. Terézváros részéről az átalakítást megelőzően a fák állapotát is megvizsgálták. Az önkormányzat azt ígéri, egyetlen egészséges fát sem vágnak ki, de azokat, amelyek hanyatló állapotra mutató tüneteket mutatnak, eltávolítják annak érdekében, hogy az egészséges példányok életesélyei javulhassanak.

(Fotó: M. Orbán András)

(Fotó: M. Orbán András)

A sajátos helyzet feloldására a Benczúr-kert felújítását segítő munkacsoportot jött létre. A csoport feladata a rekonstrukcióval kapcsolatos tervek, a feltárt műszaki állapot áttekintése, a közösségi szempontok figyelembevétele műszaki és pénzügyi oldalról, valamint a tervekhez kapcsolódó módosító javaslatok megtétele. A tagok között vannak a környező házak közös képviselői és az ingatlanok tulajdonosainak képviselői is.

Ez a munkacsoport már megkezdte a működését, és a közös munkának köszönhetően valamennyi fél számára kedvező egyezség született, amelyet az önkormányzat a honlapján közzé is tett. Ebben az áll, hogy az eredeti tervekhez képest kissé módosul a tér szerkezeti tagolása, és nő a játékok száma. A foglalkoztató helyett a mellékhelyiséget és pelenkázót is magában foglaló, három oldalról nyitott esővédő épül. A rekonstrukciót megelőző állapothoz képest is több lesz a zöldfelület.

Mindez Terézváros saját beruházása, amire az idei költségvetésben 118 millió forintot különítettek el. Amint az illetékes bizottság elfogadja a konszenzus alapján született döntést a módosításokról, a bizottság megszűnik, a kerület pedig azt ígéri, a tanulságokat levonva új tájékoztatási metódust dolgoznak ki. Az, hogy a megújuló közteret az itt élők szeressék, úgy tűnik, közös cél.