Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes a metróberuházáshoz kapcsolódva épült kelenföldi P+R parkolók projektzáró rendezvényén elmondta: az új 500 férőhellyel már mintegy 1500 új parkolóhely áll az autósok rendelkezésére.

Az utolsó P+R parkoló a MÁV használaton kívüli vágányainak helyén 11 hónap alatt készült el – közölte.

Szeneczey Balázs emlékeztetett, a 4-es metróberuházás legfőbb indítéka a belváros autós forgalmának csillapítása volt. Ehhez szükség volt P+R parkolók építésére is, ahol le lehet rakni az autót és tömegközlekedéssel lehet folytatni az utat – mutatott rá. Közölte, jelenleg Budapesten mintegy 5000 férőhellyel működnek P+R parkolók, a tervek szerint ez a szám közel a kétszeresére nő majd a ciklus végére.

Az elvégzett munkálatokról szólva a főpolgármester-helyettes elmondta: az új P+R parkolót összekapcsolták az aluljáróval, új közvilágítási rendszert építettek ki, valamint térfigyelő kamerákat is elhelyeztek. A metró végállomásánál lévő P+R parkolók maximális kihasználtsággal üzemelnek – jegyezte meg Szeneczey Balázs. Közölte, a négy parkoló létesítése több mint négymilliárd forintba került mintegy száz százalékos európai uniós támogatás mellett.

(MTI)