Ilyen volt a Naphegy száz éve

2017. március 24. 12:04

Felismerik elsőre, mi látható a képen? Mintha egy távoli, idilli, vidéki tájat látnánk, pedig ez a bel-budai Naphegy, most száz éve, 1917-ben.

Budapest budai oldala jóval később fejlődött tovább az eredeti városmagból, mint Pest. A Vár alatt ugyan évszázadok óta ott volt a szegényes, ámde romantikus Tabán – amiből mára mutatóba maradt csak néhány ház és egy templom –; de a többi budai hegy egyáltalán nem volt beépítve, sőt, befásítva sem.

A fenti felvétel most száz éve készült: a Naphegyet ábrázolja, háttérben a Gellértheggyel. A hegytetőn ott a Citadella, de még a 2. világháború után elkészült Szabadság-szobor nélkül.

A Gellérthegyen alig néhány villa áll – de ott van már a budapesti városképet sok irányból meghatározó, középkori várkastélyt idéző Hegedűs-villa. A fotó készítésekor még alig pár éves az épület: 1913-14-ben készült K. Császár Ferenc tervei alapján Schoch Frigyes tőzsdespekuláns számára – aki ekkor még nem tudja, hogy 1923-ban csődbe fog menni. Később dr. Hegedűs Lóránt pénzügyminiszter költözik az épületbe.

A villák alatt, a mai Hegyalja út fölött még kopár a hegyoldal. Lejjeb a völgyben fekvő Tabán utolsó házai látszanak: egykor Buda szélét alkották, most pedig a tabáni park zöldell a helyükön. A fotográfián nem látszik, de odaképzelhetjük bal felé a királyi palota hatalmas tömbjét: a századfordulós építkezések után épp legszebb és legteljesebb formájában trónol a Várhegyen a földszintes házacskák fölött.

Az előtérben a Naphegy szerény utcái húzódnak: talán a Naphegy és a Gellérthegy utca ma is meglévő sarkát láthatjuk – ma elegáns, méregdrága árfekvésű lakóházak állnak a közelben.

(Fotó: Fortepan)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó