Nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát a római-parti védmű megépítéséről, a Fővárosi Önkormányzat nem akar mást, mint Budapest egyetlen, árvízvédelmi szempontból védtelen Duna-szakaszát megvédeni – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy hétfőn civilek demonstrációt tartottak a mobilgát ellen a Városház utcában, azt mondta: az ellenkezőknek egy nagyon szűk magja kelti a feszültséget, és van számos megfélemlített ártatlan ember. Évek óta azzal hangolják az ott élőket és szerinte azzal félemlítik meg őket, hogy az a gát nem fogja őket megvédeni, és a part menti védmű megépítésével tönkreteszik a partot – tette hozzá. Félthetik ezek az emberek a Duna-partot, de semmiképpen nem lehet azt mondani hogy szakmabeliek lennének, semmi közük egy ilyen komoly szerkezet építéséhez – jelentette ki Tarlós István, megjegyezve azt, hogy az ellenkezők kemény magja semmit nem tett le az asztalra szakmailag. Megjegyezte azt is, hogy a Városház utcában ellentüntetőként megjelentek a támogatók is. 

Tarlós a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem összehasonlító tanulmányából idézte, hogy semmilyen észszerű indok, semmilyen műszaki megfontolás nem szól a Nánási út-Királyok útja és a part közti területnek az árvízvédelemből való kizárása mellett. A rendelkezésre álló információk alapján a parti védvonal építése javasolható a megismert műszaki paraméterek mellett. Ezt a változatot támogatta a Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester vezette városvezetés is, ezt szavazták meg 2009 tavaszán – tette hozzá. Tarlós István közölte, szakértők szerint a védműnek a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon történő megépítése hétmilliárd forinttal kerülne többe, mint a part menti, és hetven hektár a parton védelem nélkül maradna, a számítások szerint több mint 40 milliárd forint értékkel. Ki vállalja ezért a felelősséget? – vetette fel a főpolgármester, kiemelve, hogy a parti ingatlanok komoly része állami, közösségi tulajdonban van.

A főpolgármester elmondta, hét éve folyik a vita, tucatjával voltak lakossági fórumok a védmű terveiről. „Nincs idő arra és nincs lehetőség egy ilyen katasztrófavédelmi műtárgy esetében, hogy évtizedekig vitatkozzunk és állandóan azt hallgassuk, hogy még mindig nincs alátámasztva, nincs megfelelően kidolgozva” – fogalmazott. Kijelentette azt is, ha a Fővárosi Közgyűlésben a többség a másik változat mellett dönt, akkor kénytelen lesz elfogadni, hogy „nem a szakmára hallgattunk, hanem azokra, akik (...) fakivágásokra, biológiai sokféleségre hivatkozva évről évre odázzák el ezt a munkát. Nem tudom, ki fogja ezt az álláspontot megvédeni, ha baj lesz” – jegyezte meg Tarlós István. A főpolgármester úgy fogalmazott: „az egyeztetéseket a végtelenségig nem lehet folytatni, mert ha jön a víz, akkor átható közömbösséget tanúsít mind a (...) határozott vezetési stílussal, mind pedig a liberális felfogással szemben, és mindent el fog ott mosni”.

(MTI)