Budapest XI. kerülete, Újbuda ma a főváros legnépesebb, nagyon felkapott kerülete. A mai városrész azonban nagyon fiatal: csak a XX. század kezdetétől és különösen az I. világháborút követően kezdett csak benépesülni, városiasodni a Gellérthegy déli oldalától induló, lapályos terület.

Szentimreváros nagyon kezdeti állapotát rögzíti ez a felvétel is. Azon a helyen, ahol ma a Feneketlen-tó kedves parkja, a neobarokk gimnáziumok, szocreál lakótelepek és árnyas, fasoros utcák húzódnak, a beépítés előtt kültelki pusztaság volt, egészen a Déli Vasútig és a Budaörsi útig. Nem csak az előtér üres: a háttérben látható budai hegyek is kopárok és beépítetlenek még.

A Villányi út nyomvonala már megvolt, de csak a Notre Dame de Sion francia apácák nőnevelő intézetének épülete állt rajta. Az apácák 1910 éa 1930 között laktak itt, de az épület most is megvan a Tas vezér utcánál.

Mivel a fotón még nem látszik a húszas évek végén épülő Szent Imre Gimnázium és templom, valamint a harmincas évek elején épült Szent Margit Gimnázium sem, a fotográfia a tízes években vagy a húszas évek elején – vagyis a modern Újbuda történetének hajnalán készülhetett.

(Fotó forrása: Újbuda Anno FB)