A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezik meg május 13-án, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. 

A Táncház napja hagyományosan a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadásával egybekötött népzenei koncerttel zárul a Zeneakadémián. A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárai, már végzett hallgatói, Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenészei lépnek fel a Hagyományok Háza és a Zeneakadémia Koncertközpont szervezésében.

Az ünnepi műsor Kodály Zoltán zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135., és halálának 50. évfordulója alkalmából elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik. A műsor szerkesztése részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A Kodály művekből közismertté vált népdalok mellett eddig nem hallott hangszeres dallamok is felcsendülnek. A műsorban többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székelyfonó című Kodály művek népzenei forrásai szólalnak meg.

Május 12-én a Hagyományok Háza nemzetközi konferenciát rendez a táncház-módszer külföldi adaptációjáról a Magyarság Házában. Előadást tart Agócs Gergely, Harlov-Csortán Melinda, Jacek Halas (Lengyelország), Ivan Murín (Szlovákia), Andrei Prokopiev (Udmurt Köztársaság), Ronald Kibirige (Uganda), Egil Bakka (Norvégia), Anna Nyander (Svédország) és Takashi Kamiya (Japán).

A workshopon közreműködik a szlovák Muzicka zenekar és a lengyel Regle zenekar, a rendezvényre a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

(MTI)