A Dísz tér sarkán, a középkori Szent János (majd Vízi) kapu melletti területet az 1950-es évek óta Püspökkert néven emlegetik, a háború előtt azonban még nyoma sem volt parknak: emeletes ház állt itt, amely hosszú története során sok mindenként szolgált, utolsó évtizedeiben pedig a Tábori Püspökségnek adott otthont.

A kormány a közelmúltban döntött úgy, hogy az önálló székhellyel nem rendelkező, az Országházban működő Miniszterelnökséget saját épületbe költözteti át. A sok lehetséges helyszín közül (amelyek között a nemrég lebontott Kossuth téri MTESZ-székház is szerepelt) végül nem egy pesti irodaépület, hanem egy több száz éves várbeli palota győzött. Ekkor derült ki, hogy a hivatal a Karmelita kolostor, a későbbi Várszínház székhelyét foglalja el.

Bár jókora épületről van szó, a Miniszterelnökségnek így is több helyre volt szüksége, mint amennyi rendelkezésre állt, ezért született meg az a döntés, hogy a kolostor teljes felújításával és átépítésével egy időben a mellette lévő Püspökkertbe felhúznak egy új épületet is, amely a Várszínházban működő hivatali apparátust szolgálja majd ki. A feladattal a Zoboki-Demeter és Társai építészirodát bízták meg, amely akkor egy klasszikus hatású, a környezetbe illeszkedő épületet ígért.

Balról jobbra a Sándor-palota, a Karmelita kolostor és az új épület teteje a pesti oldalról nézve (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az új épület az egykori Tábori Püspökség helyén, mögötte az egykori Várszínház (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Bár a belső részről nem sokat tudni, az eddigiek alapján úgy tűnik, a megvalósulni látszó palota kívülről a vártnál visszafogottabb lesz, és egész jól illeszkedik majd a környezetébe.

A belső hét szintből ugyanis kívülről csak kettő látszik (plusz a magas tetőzet), a pesti oldalról viszont szinte semmi: az új ház tehát egész jól illeszkedik majd a Vár panorámájába, sokkal jobban, mint például a közeli Hilton Hotel, amely – bár bravúros megoldásokkal ötvözi a különböző korú épületrészeket – durván belerondít a Mátyás-templom és a Halászbástya látképébe.

Nyitókép: (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)