A szervezők közleménye szerint a magyar hídépítő szakma legjobbjai veselkednek neki, hogy a Széchenyi István téren, a Lánchíd tövében tetőlécekből, ragasztószalagból és szögekből hidakat építsenek szombaton. Az építmények ugyan csak hatméteresek lesznek, de a néhány perc alatt elkészített szerkezeteken át kell tudni kelni, valamint egy 10 kilós súlyt is át kell rajta vinni. 

A hagyományosan május végén, Szent Nepomuk napján szervezett programot vízi felvonulás nyitja meg, evezősök, sárkányhajósok, kajak-kenusok, a Magyar Honvédség AM dunai hadihajója, a Katasztrófavédelem Szent Flórián tűzoltó hajója, a Mahart PassNave Tersus hajója és egyéb motoros hajók részvételével. 

Napközben tárlatvezetést szerveznek a Lajta Monitorhajón, a Kossuth Múzeumhajón, de látogatás lehet tenni a Lánchíd lánckamrájában is, valamint lesz tésztahídépítés és -törés, kiállítások és Széchenyi István életéről szóló kvízjáték is.

Az eseményhez kapcsolódva a Hídépítők Egyesülete és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány a Lánchíd alapkőletételének 175., valamint Széchenyi Ödön nevezetes, 2000 kilométer hosszú hajóútjának 150. évfordulója alkalmából Széchenyi a hídépítő címmel emlékülést és Széchenyi emlékek nyomában címmel kiállítást is szervez.

(MTI)