A Budapesti Nyári Fesztivál és a Petőfi Irodalmi Múzeum különleges irodalmi sétákat szervez a Margitszigeten, Arany János életének meghatározó helyszínén. A július 2-án, vasárnap délután kezdődő, és összesen négy alkalommal meghirdetett tematikus programsorozat az író születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg, rendhagyó formában. Az első eseményen Hegedűs D. Géza színművész és Csörsz Rumen István zenész közreműködik.

A Margitsziget árnyas fái alatt akaratlanul is eszünkbe jut Arany János Toldi Miklósa, aki itt vívta párviadalát a cseh Holubárral, és legszebb öregkori versei, az Őszikék, amelyeket kedvenc tölgyfái alatt írt. Bár a kis dunai szigeten nem játszódtak le döntő történelmi események, hazánk és Budapest történetének mégis egyik beszédes múltú színfoltja.

A margitszigeti víztoronytól induló tematikus túra során az érdeklődők bejárhatják az Arany János által is kedvelt helyszíneket, amelyekhez ismert és kevésbé ismert anekdoták kapcsolódnak: az Őszikék-ciklus verseiben megörökített tölgyektől kezdve a Margitszigetért rajongó írótársak és utódok – Jókai, Krúdy, Madách, Bródy Sándor, Babits, Szerb Antal, Radnóti, Lackfi – emlékezetén át egészen a Nagyszállóig, ahol Arany életének utolsó időszakában élt és alkotott.

Az út során muzeológusok és irodalomtörténészek kalauzolnak bennünket, akikhez társművészeket hívnak vendégül a szervezők, hogy saját történeteikkel, alkotásaikkal hozzák közel a Margitszigethez kötődő írónagyságok szellemi örökségét. Arany emlékezetét az énekelt és mondott vers összművészeti eszközeivel idézik meg, egyszeri eseményekként a Margitszigeti Szabadtéri Színpad környezetében található műemlékek és természeti kincsek megismerésével. Az első alkalommal közreműködő Hegedűs D. Géza és Csörsz Rumen István mellett a továbbiakban Vecsei H. Miklós, Ferenczi György és mások csatlakoznak majd a sétákhoz. (További időpontok: augusztus 13., 27., szeptember 10.)

A programsorozat az Arany János-emlékév Emlékbizottságának támogatásával valósul meg, szakmai konzultáns: Kaszap-Asztalos Emese, túravezető: Nagyvári Ildikó, szakmai partner: Petőfi Irodalmi Múzeum, szervezők: Szabad Tér Színház, Petőfi Irodalmi Múzeum.

A séták a víztorony udvarban érnek véget, ahol a résztvevők egy hűsítő ital mellett kvízjátékon vehetnek részt, és különleges ajándékokat, emléktárgyakat, belépőket nyerhetnek a PIM és a Budapesti Nyári Fesztivál felajánlásával.

Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu 

(Forrás: MTI OS)