Nyolcvan éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad

2017. szeptember 27. 13:20

Ajándék Budapestnek mottóval ingyenes közösségi eseményekkel és szuperprodukciókkal várják a közönséget.

Fennállásának 80. évfordulóját ünnepeli 2018-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad: a jubileumi évadban Ajándék Budapestnek mottóval ingyenes közösségi eseményekkel és szuperprodukciókkal várják a közönséget.

A repertoáron a tradicionális operák és a klasszikus műfajok mellett színház, klasszikus- és könnyűzene, balett, képzőművészet is szerepel - mondta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepi évad eseményeit ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Tarlós István főpolgármester, a jubileumi évad fővédnöke az eseményre küldött üzenetében kiemelte: a most 80 éves létesítmény nemzetközi viszonylatban is a komolyzene és a zenés színház rangos helyszíneként működik. A nívós repertoár belföldről és külföldről egyaránt látogatókat vonz a fővárosba, amelynek vezetése elkötelezett a Margitsziget további fejlesztésében – tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a Szabad Tér Színház mindig magas kulturális színvonalat képviselt. A 2017-es évad programja több mint százezer nézőt vonzott, amely az elmúlt évhez képest 20 százalékos növekedést jelent. Kiemelte: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad a főváros sikertörténete. Felidézte, hogy a szigeten számos beruházás valósult meg az elmúlt időszakban, emellett néhány éve a szabadtéri színpad is megújult.

Bán Teodóra kiemelte: a Budapesti Nyári Fesztivál 2018-as évadára közösségi eseményekkel és kivételes szuperprodukciókkal készülnek, nemcsak a színpadokon, hanem a főváros különböző pontjain is. Az Antenna Hungáriával közös kezdeményezés keretében livestream szolgáltatás indul, kivetítőkön keresztül a város egyes szabad- és közösségi terein élőben követhetik a nézők a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok bizonyos előadásait, koncertjeit. A videóközvetítések mobiltelefonon, tableten és laptopon is elérhetővé válnak. Bán Teodóra, aki tizenöt éve kötelezte el magát a Szabad Tér Színház mellett, elmondta: az ünnepi évad közösségi eseményeit 2018. június 9-én Mezítláb a réten címmel, Alexander Rybak hegedűművész, énekes és zeneszerző fellépésével ingyenes koncert nyitja a Margitszigeti nagyréten. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara koncertjén egy keringőzés világrekordjának felállítására is kísérletet tesznek.

A Köss ki nálunk! címmel meghirdetett programsorozat keretében különleges közösségi tér, füvesített és fákkal betelepített uszály, az Akusztik Beach is megnyílik a Duna-parton, a színház kikötőjében a MAHART PassNave és a Főkert Nonprofit Zrt. közreműködésével. Az új helyszínen esténként gyertyafény mellett tartanak koncerteket - mondta Bán Teodóra. A jubileumi évad hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar nyitókoncertjével indul, Hamar Zsolt vezényletével Carl Orff Carmina Buranájának dallamai hallhatók. A Magyar Állami Operaházzal közös bemutatóként Anger Ferenc rendezésében Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operája látható, Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel főszereplésével. A tervek szerint az előadást ezután Jordániában is bemutatják.

A Budapesti Nyári Fesztivál vendége lesz Jeff Mills, a DJ az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncertet, Christophe Mangou vezényletével. A közönség láthatja A nagy Gatsby című balettshow-t, Erwin Schrott basszbariton és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara pedig operagálán lép fel. Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét Szabó Máté állítja színpadra. A Szabad Tér Színház számos akcióval készül: a bejelentett előadások bizonyos napokon és időszakokban véletlenszerű sorrendben kerülnek fel a honlapra, a jegyértékesítés első két órájában pedig ötven százalék kedvezménnyel lehet jegyet váltani a szuperprodukciókra, továbbá ajándéksorsolásokat is tartanak.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó