Budai lány: új szobor a Széchenyi téren

2017. október 12. 11:08

Az Art Market Budapest alkalmából felállított, 6 méteres szobor egy fiatal lányt ábrázol, aki a Lánchíd felé lép.

A budapesti városlakók mától találkozhatnak a budapesti Széchenyi téren Eran Shakine izraeli szobrászművész alkotásával, a Budai lánnyal, amely az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető és Európa egyik számottevő kortárs képzőművészeti vására idején látható először.

A Budai lány 6 méter magas és kifejezetten Budapestre készült. A szobor egy fiatal lányt ábrázol, aki a híd felé lép: vajon hazafelé tart egy Pesten töltött este után, vagy épp egy kifutón sétál? A művészet történetében alkotók sora igyekezett a női formát a szépség kánonjaként bemutatni. A nagyméretű köztéri szobrokat még a közelmúltban is gyakran alkalmazták kifejezetten politikai stratégiák részeként. Azon a ponton állva, ahol Buda nyugalma az eleven, nemzetközi Pesttel a Duna mentén találkozik, ahol a múlt teret ad a jövőnek, ez a szobor a városban élő fiatalok mindennapi életének emlékműve.

Eran Shakine izraeli képzőművész, alkotói tevékenysége a festészetre, rajzra, szobrászatra és helyspecifikus köztéri művészetre egyaránt kiterjed. 1962-ben Izraelben született francia édesapa és magyar édesanya gyermekeként, mindketten holokauszt-túlélők, akik a 2. világháború után érkeztek Izraelbe. Shakine Párizsban és Londonban élt, majd hét évet New Yorkban töltött. Művei több vállalati és magángyűjtemény mellett a következő múzeumok állandó gyűjteményeiben is megtalálhatók: British Múzeum ( London), Ludwig Múzeum ( Aachen), Israel Múzeum ( Jeruzsálem), Tel Aviv Museum of Art ( Tel Aviv). A szobrászati program a nemzetközileg ismert magángyűjtő, Serge Tiroche által vezetett izraeli művészeti inkubátor program, a START nagylelkű támogatásával jött létre.

(Forrás: közlemény)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ennél ízléstelenebb szobrot elhelyezni ezen az impozáns téren, már nem is lehetett volna!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó