Az olvasók birtokba vehetik az Ezüsthegy utcai könyvtárat

2018. június 29. 14:42

Egy negyvenes években épült sarokházat újítottak fel Békásmegyeren, hogy helyet biztosítsanak a könyvtári szolgáltatásoknak, amelyekre nagy szükség mutatkozik a III. kerületben.

Írta: Szűcs Csaba

Mint arról év elején írtunk, „van jövője a Gutenberg-galaxisnak. Hiszen ha 2018-ban könyvtárat újítanak fel, ráadásul egy lakótelep és egy családi házas övezet határán, minden okunk megvan az optimizmusra. Igaz, a bibliotéka jó helynek bizonyulhat közösségi, kulturális programok megtartására is”.

A békásmegyeri lakótelep és Békásmegyer-Ófalu határán lévő, 2003 óta üresen álló, fővárosi tulajdonú, kisvárosias karakterű műemlék épület tavaly a III. kerületi önkormányzat kezelésébe került. Az értesülésünk szerint 1940 környékén épült sarokház hosszú évekig a FSZEK fiókkönyvtárának adott helyet bezárásáig. Dokumentumait átvették, és a szintén kerületi fenntartásban működő Platán Könyvtár fiókintézményeként helyezték el a Békásmegyeri Közösségi Ház épületében 2004-ben, biztosítva ezzel a könyvtári szolgáltatást a környéken élőknek. A kötetek jelentős részét azonban már nem volt lehetőség szabad polcon elhelyezni, a színes programok és a népes olvasótábor is kinőtte otthonát.

Az üresen maradt Ezüsthegy utcai épület a bezárás óta csak amortizálódott. Mindazon túl, hogy a ház korábbi funkciójával éled újjá, egy – a kerületrészre jellemző – emberléptékű, barátságos hangulatú műemlék épület újulhatott meg a szigorú szabályok betartásával. A külső homlokzat díszítőelemeinek és stílusjegyeinek megtartása mellett az épületen kismértékű alaprajzi átalakítást végeztek. A főbejárat áthelyezésével például lehetőség nyílt akadálymentesített bejárat kialakítására.

További tervezői szempont volt, hogy a korábban kihasználatlan udvar pluszfunkciókkal gazdagítsa a könyvtárat. Ennek köszönhetően a kertben mostantól kisebb rendezvények lebonyolítására alkalmas közösségi tér, a hátsó részén pedig egy pici fűszerkert várja a könyvtár látogatóit, valamint az udvarban kialakított kerékpártároló szolgálja a bringás olvasók kényelmét. A belsőépítészet megoldások megfelelnek a XXI. századi könyvtárkultúra elvárásainak, a modern informatikai infrastruktúra kiépítésével és az új gépészeti berendezések alkalmazásával. Az épületbelső – fekvéséből adódóan – sötétebb részeinek megvilágítását a mesterséges fényforrások mellett fénycsatornák beépítésével oldották meg. Azzal, hogy hozzáépítettek az épület hátsó traktusához, megnövelték az olvasótermek kapacitását is. A már említett korszerű gépészeti megoldások mellett a hőszigetelt nyílászáróknak köszönhetően egy fenntartási szempontból is korszerű épület ad otthont a kerület régi-új könyvtárának.

Az elképzelések formálásába a könyvtárba járók véleményét is megkérdezték. A szakmai szempontok szem előtt tartásával ezek alapján az új épületben a dokumentumok kölcsönzése mellett minden korosztálynak kínálnak majd kulturális és szabadidős programokat.

A könyvtár közösség előtti megnyitóját június 30-án 14 órai kezdettel tartják. A programban játékok, meglepetések, vásári bábcirkusz (a Ládafia Bábszínház előadásában) és a Kávészünet zenekar verskoncertje szerepel. A fejlesztés a III. kerületi önkormányzat Hadrianus Programjában valósulhatott meg.


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó