Járja be velünk a Magyar Művészeti Akadémia új székházát!

2018. augusztus 29. 8:31

Fakereskedő villájába költöztek az akadémikusok: átadták a Magyar Művészeti Akadémia századelős villába költöző székházát az Andrássy úton. Fotóriportunk.

 

 

Egy szolnoki fakereskedő 110 évvel ezelőtt olyan szép és igényes villát építtetett a családjának az Andrássy út 101. alatti telekre, amely ma akadémiai székháznak is megfelel.

A villa történetét ebben a cikkünkben ismerhetik meg részletesen.

Az épületnek kalandos sorsa volt, 1940-ben kisajátította az állam, és az Országos Magyar Sajtókamarának adta, a második világháború végén Vorosilov marsall főhadiszállása volt, 1947-től pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) székháza lett. A MÚOSZ 2005-ben eladta az épületet. A kormány 2014-ben anyagi fedezetet biztosított arra, hogy az Andrássy út 101. alatti villát és a vele szomszédos Bajza utca 31. számú ingatlant (amely egykor szintén a MÚOSZ-é volt), a Magyar Művészeti Akadémia megvásárolhassa saját székházának.

Az Andrássy út 101. alatti épületben a vezetők irodái, a tanácsterem, akadémikusi klubszoba, valamint rendezvényterem kapott helyet, a Bajza utca 31. szám alatti épületben pedig a magyar Művészeti Akadémia titkárságának irodáit alakították ki.

Képeink az épület 2018. augusztus 28-i átadásán készültek.

A székház főbejáratát a Bajza utca felől alakították ki, a két épület összekötésére szolgáló átriumban (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Az Andrássy út 101. és a mögötte álló Bajza utca 31. alatti épület felújítása 4 milliárd forintba került (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A késő szecessziós villát Schanzer Ignác szolnoki fakereskedő építtette, 1908-ban költözött be a feleségével (Bajza utcai homlokzat) (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Az épületavatási ünnepség helyszíne, a díszes rendezvényterem (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A fakereskedő egykori házában igényes, míves famegmunkálássokkal is találkozhatunk (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Az akadémikusok klubszobája. Érdekes összhatást mutat a festett üvegablakok és a modern világítótestek találkozása a műemlék épületben (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Lenyűgöző a kandallók sokfélesége és szépsége. Igaz, télen nem ezek adják majd a meleget, hanem a padló- és mennyezetfűtés (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Ma is csodálhatjuk a 110 évvel ezelőtti mesterek nagyszerű tudását és színvonalas munkáját (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

 A nagytárgyaló. Itt üléseznek majd az akadémikusok (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Az elnöki iroda erkélye az Andrássy útra nyílik (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

Modern bútor a 110 évvel ezelőtt megrajzolt térben. Az épület eredeti tervezője Spiegel Frigyes volt, a felújítást Fazakas György tervezte (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A régi és az új jól megfér egymás mellett - modern kialakítású fedett átrium köti össze a két 110 éves épületet (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A Bajza utca 31. alatti épületbe, Freund Adolf egykori házába nem jutottunk be, kordon zárta el az átriumból nyíló bejáratot (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A szintén 1908-ban épült Bajza utca 31. számú épületben már működnek az akadémia titkárságának irodái (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó