A legtöbb híradás csak arról számol be, hogy a Hűvösvölgyi Vigadó eddig ismeretlen okból gyulladt ki, és belső terét és tetőszerkezetét tekintve teljesen kiégett. Kedd délelőtt katasztrófaturisták könyököltek a még mindig kicsit füstölgő épületnél, amelyben jelenlegi tudásunk szerint szerencsére senki sem tartózkodott. Tragikus sorsa okán a figyelem középpontjába került egy pillanatra – de amúgy egy régóta elfeledett, szomorú hely volt ez.

Hasznos, ha tisztázzuk, hogy mi nem a Hűvösvölgyi Vigadó. Először is: nem az egykori Balázs vendéglő. Az a szomszédjában van, igaz, sorsa legalább ennyire tragikus. A városszél egyik legnagyobb múltú éttermének helyén már az 1700-as években vendégfogadó működött. Naggyá és legendássá a Balá(z)s család tette a XIX. században, a hűvösvölgyi villamosvonal kiépülésével pedig egyenesen fogalommá vált egy itt elköltött vacsora. Államosítása után még a szocializmusban is virágzott, végzete csak a '90-es évekre teljesedett be.

A zavaros tulajdonviszonyok, a látványos állagromlás, a műemlékvédelemmel való vállalkozói harc szokásos lépcsőin lefelé haladva mára csak egy romhalmaz van meg belőle, a nemrégiben megnyílt P+R parkoló és az Ördög-árok javarészt száraz és szemetes medre közt áll még egy kis töredék. Nagy múltjára és 2011-ig tartó műemléki védettségére már csak ez, meg néhány régi, pecsétes téglatöredék emlékeztet. 

Balázs vendéglő és villamos-végállomás a századfordulón. A vendéglő mögötti füves térségen állt a Hűvösvölgyi Vigadó (Forrás: FSZEK Budapest-képarchívum)

Sajnos a Balázs vendéglő sorsa intő jel lehetett volna: a már elhagyott épületben a kétezres évek elején olykor-olykor szintén fellángolt a tűz. Hogy az ott lakó hajléktalanok vagy mások tevékenysége nyomán, ma már talán kideríthetetlen. 

A Hűvösvölgyi Vigadó tehát nem azonos a Balázs vendéglővel, de végképp nem ugyanaz, mint a Holzsprach-féle fogadó az Orvvadászhoz (bármilyen gyakran is tűnik fel ez a világhálón). Ez néhány száz méterrel a városhoz közelebb állt, a mai Hűvösvölgyi út 165. számú telken. Csodás kertvendéglő volt amúgy ez is, méltán kedvelt törzshelye a budai hegyekbe kiruccanó polgároknak. 

A Hűvösvölgyi Vigadó a 2010-es évek elején (Forrás: a Hűvösvölgyi Vigadó Facebook-oldala)

2012-ben még így nézett ki a bejárata (Forrás: a Hűvösvölgyi Vigadó Facebook-oldala)

Az előzőekkel szemben a Hűvösvölgyi Vigadó ízig-vérig ezredvégi eklektikájú hely volt, amit eredetileg a K&H Travel Idegenforgalmi és Kereskedő Kft. nyitott meg a Balázs vendéglő teljes hanyatlása utáni években. Belső tereiben sötétbarna, népies-modern berendezési tárgyak és festmények voltak, de már viszonylag modern technikai berendezések szolgálták ki a vendéglátóhelyet. Hatalmas belső tere nemcsak nagy lagzik tartására tette alkalmassá, hanem voltak itt könnyedebb műfajú előadóestek is. Szabadtéri kis színpada most is áll: azt elkerülték a lángok. 

A vendégek, az előadások is elmaradoztak aztán az utóbbi években, az épület 2013 óta ugyanis használaton kívül volt. Tavaly a hírekbe azért került be, mert a kertjében felállított konténer, amelyben valószínűleg a terület őrzésére kirendelt munkavállalók tartózkodtak, kigyulladt, és az egyik őr benn is égett. 

Egy jó ideje már ilyen volt az épület és környezete (A szerző felvétele)

Füstölgő romok kedd reggelre (A szerző felvétele)

A Hűvösvölgyi Vigadó tehát egy szomorú záró epizódja lett a hűvösvölgyi kertvendéglők hanyatló történetének. Egykor szinte egymást érték az ilyen kockás abroszos, kerthelyiséges fogadók errefelé, ahová a zöldbe induló közönség betérhetett egy sörre vagy egy jó fogásra. Ma inkább csak az ingázók reggeli dugójában ülő autósok lassítanak itt. A Balázs vendéglő helyén most parkoló van meg a romok, és egy éjjel-nappali zöldséges tud megélni itt. Mögötte, ahol a Balázs család tagjai építettek villát valamikor,  a régi épületben és kertjében óvoda üzemel. Mellette vidám színű konténerek: olyan sok a gyerek, hogy a kerület csak úgy tudta megoldani az elhelyezésüket, hogy konténerekből emelt bölcsődét.

A Hűvösvölgyi Vigadó területének Pesthidegkút felé eső oldalán játszóteret és kis szolgáltatóközpontot emeltek az utóbb években. A kiégett épülettel szemben, az út túloldalán az ezredfordulóra elkészült, mára már kicsit megkopott hűvösvölgyi busz- és villamos-végállomást találjuk.

Látszólag aligha lehetne találni kedvezőbb fekvésű területet, amely ilyen könnyen megközelíthető és ilyen közel van a kedvelt turistacélpontokhoz, az erdőhöz. A környéken mégis egyedül egy kis összetákolt lángososbódé maradt, balatoni strandokról ismert választékkal: ez képviseli az 1700-as évek óta jelen lévő hűvösvölgyi vendéglátás terén ma a folytonosságot.