A Magyar Építők beszámolt róla, hogy elkezdődött a Terézvárosban található Hunyadi téri vásárcsarnok felújításának harmadik üteme, a homlokzat műemléki rekonstrukciója. Megtörténik többek között a fa nyílászárók cseréje, a díszes felületek restaurálása és a kőfelületek megtisztítása is.

A műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve restaurálják a díszes homlokzati felületeket, a domborműves szobrászati díszeket, a fém nyílászárókat és kovácsoltvas elemeket, a mészkő anyagú elemeket, és 8 darab oroszlánfejes díszítéses díszburkolatot.

A homlokzati felújítás részeként 95 darab lámpatestet és 6 darab LED-szalagot szerelnek be, ezen kívül új homlokzati díszvilágítást építenek ki. A beruházás keretében a fa nyílászárókat felújítják, restaurálják vagy korhűen újragyártják a meglévő mintájára, ezen felül pedig több mint 1700 négyzetméternyi tégla- és kőfelületet tisztítanak meg nedves szemcseszórással. A munkálatok idején a vásárcsarnok zavartalan működik.


A Hunyadi téri vásárcsarnok 1897-ben (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. által kiírt közbeszerzési eljáráson az Építő- és Épületkarbantartó Zrt.-t nyert, így ők végzik a munkálatokat. A VI. kerületi Önkormányzat képviselő-testülete 2015 decemberében döntött a Hunyadi téri vásárcsarnok felújításáról. Mára az első két ütem munkálatai (fejépületek belső terének eredeti alaprajz szerinti helyreállítása, zárófödém megerősítése, cseréje, szigetelése, valamint a fejépületek tetőhéjazatának műemléki igényességű újjáépítése) befejeződtek, a műszaki átadás-átvétel megtörtént. A harmadik ütem megvalósítása mellett elkezdődött a felújítás befejező, negyedik ütemének, a pinceszint és a belső tér rekonstrukciójának előkészítése.

A Hunyadi téri vásárcsarnok 1897-ben épült Czigler Győző tervei alapján. Stílusát tekintve hasonlít a vele szinte egy időben épült másik négy vásárcsarnokhoz (Fővám tér, Rákóczi tér, Klauzál tér és Hold utca).  A külső homlokzat díszei a falpilléreken lévő ökör- és sertésfej gipszstukkó elemek. A félköríves ablakok záróköveit szatírfejek, az ereszszegélyeket palmettadíszek és oroszlánfők díszítik. A csarnoktér háromhajós, bazilikális elrendezésű. A tetőszerkezet acéltartói ellipszis ívűek, szegecseltek.

Nyitókép: Hunyadi téri vásárcsarnok 2016-ban (Forrás: Wikipédia)