2016-ban indították el "Tízezer új fát Budapestre" programot Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére, amelynek keretében 2018 őszén rekordszámú, több mint 2500 fát ültettek. A Főkert úgy tájékoztatta a pestbuda.hu-t, hogy 2016-ban 1739 db, 2017-ben 2531 db, 2018-ban pedig 4081 db fát ültettek, tehát összesen 8350 körüli darabszámban ültettek eddig. A fennmaradó mintegy 1700 facsemete kiültetésére városszerte a 2019 tavaszi és az őszi során kerül majd sor.


(Forrás: Főkert)

Az ültetés az összes budapesti kerületet érinti, a kiemelt fasorokat valamint a fővárosi tulajdonú utakat egyaránt. A zöldfelületek fásítása jelentősen javítja a lakosság életminőségét és a város arculatát ezért több kertvárosi és lakótelepi helyszínre is folyamatosan ültetnek.

Mintegy 140 ostorfával (Celtis australis) bővült a III. kerület Bécsi út faállománya, több mint 100 oszlopos juhar (Acer campestre) a XIII. kerületi Béke útra és mintegy 100 darab magas kőris (Fraxinus excelsior 'Althena') pedig a XVII. kerületi Pesti útra került. Számos helyen az üres fahelyek betöltésén túl teljes fasor-rekonstrukcióra is sor került, így az Üllői úton 150 új csemetével folytatták a leromlott állapotú akácok cseréjét, továbbá az Óbudai Önkormányzattal együttműködve a Czetz János utcába mintegy 120 gömbkoronájú juharfát (Acer platanoides 'Globosum') telepítettek.

A belvárosi kerületekbe is szép számmal kerültek új facsemeték, ide leginkább a városi közeget jól tűrő kőrist, juhart, gingko bilobát valamint platánfát ültet a Társaság. Nagyon fontos, hogy rendszeresen gondoskodjanak a faállomány megújításáról a folyamatosan kipusztuló egyedek cseréjével, illetve a már meglévő üres fahelyek beültetésével. A faültetésre a legkedvezőbb időszak az ősz és a tavasz, ilyenkor ideálisak a körülmények a fák gyökeresedésének. Az ültetési időszakot természetesen az adott időjárási viszonyok is befolyásolhatják, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez akár decemberig is eltarthat. 


(Forrás: Főkert)

A Főkert arra kéri a lakosságot, hogy óvják, védjék a frissen kiültetett fákat. Ne törjék ki a facsemetéket parkoló autóikkal, illetve ne engedjék, hogy a kutyák kikaparják vagy illemhelyként használják az újonnan beültetett fahelyeket. A tervek szerint a 2019-es évben fejeződik be a program, amelynek révén tízezer új fával lesz gazdagabb a főváros.