A Metro Klub az erzsébetvárosi Dohány utca és Síp utca sarkán álló ötemeletes épületben található. A szecessziós stílusban tervezett épület 1908-ban nyílt meg Európa egyik legnagyobb gyerekjáték-áruházaként, majd mintegy fél évszázaddal később alakult át szórakozóhellyé. Ennek hátterében az állt, hogy a kettes metró elhúzódó építésén dolgozó munkások számára szerettek volna egy szórakoztatóközpontot létesíteni. Így költözött a Síp utca és a Dohány utca sarkán álló ötemeletes lakóházba, az egykori Árkád Bazár helyére a Metro Klub, amely korábban több más helyen már működött.

Az Árkád Bazár homlokzata (Forrás: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)

A fehér márványlapokkal burkolt homlokzat színes Zsolnay-kerámiadíszei között mesejelenetek, állatfigurák, játékvárak, ólomkatonák, hintalovak is felbukkannak. A függőfolyosó kovácsoltvas kerítése, sőt még az ÁB monogrammal ellátott ajtókilincsek ma is emlékeztetnek az egykori játékkereskedésre. A geometrikus, stilizált formákat népművészeti motívumokból fejlesztették.

1960-as években a Metró Klub neon felirata bukkant fel az Árkád Bazár homlokzatán. A Budapest kultikus szórakozóhelyeként ismertté vált Metro Klubban (még egy korábbi épületben) alakult meg 1961-ben a Metro együttes, itt koncertezett a magyar beatzene számos ismert zenekara, itt jelent meg először a tviszt. Részben itt forgatták 1969-ben Kovács András Extázis 7-től 10-ig című beat-dokumentumfilmjét, a következő évben itt készült az első magyar koncertlemez, az Egy este a Metro Klubban is. Később irodalmi színpad, jazz, pantomim előadások, sőt még ismeretterjesztő előadások is várták a fiatalokat.

Az 1960-as években az épület a Metró Klubnak adott otthont (Forrás: Beatkorszak.blog.hu)

A legendás szórakozóhely már az 1970-es évek elején megszűnt, helyén volt sportbolt, rendezvényterem, butik, az utóbbi időben pedig hostel és bár működött benne. A szocializmus korából származó neonfeliratot a portálról 2009-ben leszedték, így előbukkant a játékáruház eredeti földszinti arculata.

Az épület történetéről szóló cikkünket is ajánljuk figyelmükbe: Hintalótól a twistig: az Árkád Bazár története

Forrás: MTI

Nyitókép: Az Árkád Bazár (Forrás: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont)