Idén ünneplik a Bauhaus alapításának centenáriumát szerte a világon. A Bauhaus intézményét 1919-ben Weimarban alapította Walter Gropius német építész. A stílusnévvé vált Bauhaus Budapest korai modern építészetét is meghatározta.

Idén a Budapest100 témája a magyar modern építészet lesz május 4-5-én. Összegyűjtöttek 250 olyan épületet, amely 1919 és 1949 között épült, és valamilyen módon megjelenik bennük a Bauhaus hatása. Olyanokat választottak ki, amelyek akár az építészeti stíluselemekben, akár a tervezőik által kapcsolódnak ehhez az irányzathoz. Kerületek szerint lehet keresni az épületek között, minden házról fotót és leírást is találunk. A lista folyamatosan bővül, az épületek helyét egy térképen jelölték meg.

Budapest Bauhaus-térképe (Forrás: Budapest100)

Az Átrium-ház a Tér és Forma 1936-os számában

 

Sarokház, Pozsonyi út 53-55. (Fotó: pestbuda.hu)

Egy hétvégére sok fővárosi ház megnyitja a kapuját ez érdeklődők előtt. Az évek óta minden tavasszal megrendezett Budapest100 program felhívja a figyelmet a főváros rejtett szépségeire és mindennapi értékeire. Céljuk, hogy bemutassák pincétől a padlásig a házakat, a lakók vendégül látják a látogatókat, megismertetik saját házuk történetét. Mottójuk: „Minden ház érdekes” Az eseményeiket önkéntesek szervezik a házak lakóinak, illetve a részt vevő intézmények képviselőinek segítségével. Minden program ingyenes.

A 250 helyet mutató térkép itt érhető el.

(Forrás: Budapest100)

Nyitókép: A Napraforgó utca egyik villája (Fotó: pestbuda.hu)